VBe NL onderschrijft Veldnorm Evenementenzorg

De Vereniging Beveiligingsorganisaties Nederland (VBe NL) sluit zich aan bij het project Veldnorm Evenementenzorg (VNEZ). Een initiatief – van onder meer zorgaanbieders en evenementenorganisatoren – om de kwaliteit van evenementenzorg in Nederland te verbeteren en duidelijkheid te krijgen over verantwoordelijkheden, bevoegdheden en patiëntveiligheid.

Evenementenseizoen
Het evenementenseizoen in Nederland is in april gestart met veel drukbezochte festivals en evenementen in het hele land. “Een mooi moment om ons als brancheorganisatie aan te sluiten bij dit initiatief dat als doel heeft evenementenzorg te professionaliseren. En goede zorg voor bezoekers, deelnemers en medewerkers te garanderen door het opstellen van heldere richtlijnen”, vindt Leon Vincken, directeur VBe NL.

Onduidelijkheid
Op evenementen worden vaak hulpverleners (zorgverleners) met uiteenlopende achtergronden – in opleiding en ervaring – ingezet. Hierdoor is het niet altijd duidelijk of een hulpverlener de juiste competenties heeft. Ook door het gebruik van verschillende functiebenamingen kan verwarring ontstaan over wie welke bevoegdheid heeft. Onduidelijkheid over bevoegdheden en vaardigheden van eerstehulpverleners en zorgprofessionals kan leiden tot ondeskundig handelen met gevaar voor de patiënt.

Praktijk
Goede zorg op evenementen is essentieel en kan zelfs van levensbelang zijn. Ook VBe NL-lid Leen van der Ree, eigenaar van medische dienstverlener ALMTS Group, is daarom blij met de Veldnorm Evenementenzorg. “De eerste stappen zijn positief. Maar er blijft nog werk aan de winkel om nog meer eenheid en duidelijkheid te krijgen. Bijvoorbeeld in instructies of eindtermen die goed aansluiten op de praktijk.”

Factsheet
Om de kwaliteit van de zorg op evenementen verder te verbeteren is een gestandaardiseerde manier van werken in de hele keten nodig, blijkt ook uit inspectiebezoeken van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). In maart bezocht de inspectie, onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), een aantal evenementen. De IGJ lette hierbij op wat goed ging bij evenementenzorgaanbieders, maar formuleerde ook verbeterpunten in de factsheet ‘Samen werken aan goed zorg op evenementen‘.

Beeld: ©ANP

Recente Berichten

VVNL groeit: meer leden (283) en meer omzet

ProToGa Evenementen B.V.

Nieuwe Haagse Wind

Loonwijzer: loondienst versus zzp

Schrijf je in voor de nieuwsbrief