Burgemeesters: houd carnaval toegankelijk

‘Binnenstad te druk, vier carnaval elders’, was afgelopen zondag de oproep vanuit de gemeente Den Bosch. Het centrum van ‘Oeteldonk’ stond vol met tienduizenden feestvierders. Ook in Breda werden verschillende straten richting de binnenstad afgesloten wegens enorme mensenmassa’s. Dat roept bij Leon Vincken, VBe NL-directeur en carnavalsvierder in Maastricht – waar hij soortgelijke taferelen zag – vragen op over de inzet van zogenoemde sfeerbeheerders tijdens het grootste volksfeest van het zuiden.

Festivalisering carnaval
“Carnaval festivaliseert met steeds meer buitenevenementen op pleinen en markten. Gemeenten maken daar op lokale media vaak zelf reclame voor en de plaatselijke burgemeester geeft blijkbaar akkoord op de inzet van sfeerbeheerders. Maar druist dat niet in tegen de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (Wpbr)? Die stelt namelijk, onder andere, dat de veiligheid van bezoekers van evenementen moet worden gewaarborgd door gediplomeerde beveiligers: vanuit een beveiligingsorganisatie met een vergunning.”

Kwaliteit topprioriteit
“De inzet van sfeerbeheer of safety medewerkers, vrijwilligers bij nooduitgangen en mensen opgeleid voor bedrijfshulpverlening, mag nooit ten koste gaan van de kwaliteit van de veiligheid en de beveiliging. Want incidenten uit het verleden hebben ons wel geleerd dat kwaliteit topprioriteit is tijdens evenementen. Het inzetten van – goedkopere – sfeerbeheerders in plaats van professionele beveiligers draagt daar niet aan bij.”

Rol burgemeesters
“Ik roep burgemeesters in carnavalssteden dan ook op om volgend jaar scherpere keuzes te maken, hun verantwoordelijkheid te nemen in het veiligheidsdomein én de wet toe te passen. Dat betekent: voorrang geven aan veiligheid en niet aan imago of economische druk. Want stadsgebieden afsluiten en controleren is tijdens carnaval geen houdbare optie. Ga samen met beveiligingsorganisaties om de tafel zitten, stel regels op en wijs stadsdelen aan als evenementenlocatie. Richt deze stadsgebieden vervolgens veilig in, zodat de doorstroom gegarandeerd blijft. Met oog voor smalle straatjes en uitgangen bij pleinen vol obstakels en mensenmassa’s.”

Toegankelijk voor iedereen
“Daarbij hoort uiteraard de inzet van voldoende kwalitatief opgeleide beveiligingskrachten. Zo zorgen we samen voor een mooi en veilig feest. Als ik naar de grote steden kijk, zal dit een forse opgave zijn, dat realiseer ik me. Maar carnaval zit inmiddels bij steeds meer Nederlanders in de genen; het moet daarom voor iedereen toegankelijk blijven. Dat past ook bij de open sfeer die zo kenmerkend is voor dit volksfeest.”

—————-

Hetzelfde loon
“Overigens moeten sfeerbeheerders hetzelfde loon krijgen”, vindt Leon Vincken. “In de cao Veiligheidsdomein zijn sfeerbeheerders hetzelfde ingeschaald als evenementenbeveiligers. Er is hiervoor geen andere functie in de cao opgenomen. Dus waarom deze mannen en vrouwen niet ook meteen opleiden? Nu heeft hun inzet tijdens carnaval meer weg van het oplossen van een arbeidsmarktprobleem. Hoe goed het ook is bedoeld: een veiligheidsplan dicht je niet met beveiliging onder een andere titel. De beveiligingssector en wetgever zullen met elkaar moeten overleggen en de noodzaak van nieuwe functies een plek moeten geven.”

Recente Berichten

ProToGa Evenementen B.V.

Nieuwe Haagse Wind

Loonwijzer: loondienst versus zzp

Independant Safety Management Security B.V.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief