Generatie Z in crisistijd

Dat de tijdgeest turbulent is mag een understatement zijn. Alhoewel, is dat niet zo voor ieder decennium en zeker als er geopolitiek in het spel is? Crisis is het woord waar veel om draait offline, maar niet voor de generatie Z. Deze bevindt zich in de netwerkwereld op Internet. Van een crisis hier is pas sprake als de pagina’s niet snel genoeg geladen worden. Updates moeten vluchtig zijn en verdwijnen, want ballast wordt niet meegetorst. Be Real!

Het thema ‘generatie’ stond dan ook centraal tijdens onze jaarlijkse bestuurlijke heidag. Geen ‘grand chick’ treffen, maar midden in een regenachtige herbouw project, namelijk in de modder tussen een circulaire oogst van vis tot groentegewas op de Phood Farm in Eindhoven. Een duik in een alternatieve toekomstige reeds stevig gevestigde andere wereld. Dat prikkelt en stimuleert. Goed voor onze eerste verkenning van een nieuwe agenda. Wat zijn onze uitdagingen de komende jaren? Arbeidsmarkt prijkt dan bovenaan. Maar ook aanpassing van wetgeving en met stip vereenvoudiging van regelgeving en procedures, zoals de beveiligingspassen of regelgeving rondom flexibele arbeidskrachten. In de kern betekent dit verstevigen Haagse lobby en doorpakken op de ingeslagen weg met onze cao Veiligheidsdomein. Aansluiten bij de arbeidsmarkt van morgen en arbeidskrachten in alle maten en soorten dwars door ons sector enthousiasmeren en een plek bieden. Weg van alle hekken die om groepen worden gezet om ze af te zonderen en als speciale, ik noem het maar, loonslaven, in te zetten. Eigen regie, eigen netwerk en vrijheid om op intrinsieke motivatie als arbeidskracht je eigen kwaliteiten te mogen inzetten in ons veiligheidsdomein. Daarbovenop goed betaald worden en een trotse uitstraling. Daarop moet onze focus komen te liggen.

Met onze nieuwe werknemerspartner, AVV: De Democratische Vakbond, vinden we een gemeenschappelijke koers om arbeidskrachten in ons domein mee te nemen en te houden. Tegelijkertijd laten we ook de kracht van VBe NL zien. We bundelen vacatures, maken unieke afspraken met Defensie over uitwisseling en maken een draai naar het aanspreken van de nieuwe generatie zonder de andere generaties uit het oog te verliezen. Onze website ondergaat al een restyling. Nieuwsgierig? hij is al online en ondergaat nog enkele aanpassingen. Net als de Z-generatie staat het netwerk staat en blijven we in beweging.

Crisis vraagt focus maar ook oog houden voor de mensen om ons heen. Zeker in het veiligheidsdomein waar we dagelijks te maken hebben met de effecten en gedragingen ten gevolge van crisis. Vasthouden aan oude bestaande structuren en instituten die amper meebewegen, geen oor of oog hebben buiten versteviging van de eigen positie en het eigen gelijk, botsen met nieuwe inzichten en wensen van de dag van vandaag. Kritisch luisteren en opstaan met richting geven naar de nieuwe toekomst is dan de taakopvatting. Die zullen we zeker meenemen in onze agenda. We bruisen intussen van de ideeën, benieuwd wat onze leden hier dit najaar van gaan vinden. We zijn in ieder geval trots. Trots dat VBe NL met haar 170 leden veranderingen in gang zet en aansluit bij de ondernemer en professional op de werkvloer. Daarbij is meer dan 17% loonstijging een helder signaal gebleken. Nu nog de eigen rooster regie opvolgen, het landelijk register, het erkennen van verkeersregelaars en evenementenbeveiligers, naast horizontale toetsing van kwaliteit in plaats van nutteloze cao-controles, schijnwereld van keurmerken en jacht op ondernemende zzp’ers die we hard nodig hebben. De generatie Z staat hier heel ver van af. En juist die hebben we nu hard nodig.

Leon Vincken

Directeur VBe NL

Recente Berichten

VVNL groeit: meer leden (283) en meer omzet

ProToGa Evenementen B.V.

Nieuwe Haagse Wind

Loonwijzer: loondienst versus zzp

Schrijf je in voor de nieuwsbrief