Back in Town

Ja, we zijn er weer en wat een stralende zomer! Iedereen opgeladen voor een nieuw schooljaar. Blije gezichten overal om je heen. Nou ja, bijna. Stikstof, droogte en geen personeel met een gierende inflatie zouden bijna onze pret drukken. Maar nee hoor. Ook lange wachtrijen en koopkrachtplaatjes of asieltoestanden zetten onze energie om tot vrolijke zomeractie. De Vuelta saamhorigheid, festivals, drukte op de stranden en een flink oplopende economische activiteit laat zien dat we een ondernemende natie zijn die vooral doorgaat en oplossingen vindt. We vinden elkaar weer volop rond de vele tafels van planning en overleg. Niet zozeer politiek bij alle haantjes in het Haagse kippenhok, maar juist daarbuiten.

Vrijheid en een top salaris

De maakbaarheid van ons land vindt plaats buiten Den Haag. En wordt het Haagse ons te gortig dan weten we met zijn allen steeds effectiever beleid en regels de juiste kant om te buigen. Nu nog ruim baan voor onze aanstormende Generatie Z. Niet strak in het gelid maar met aandacht en vrijheid. Top salaris en vrije werktijden. Laat dat nu de sleutelbegrippen zijn voor onze eigen toekomst in het veiligheidsdomein. Vrijheid om te werken waar en bij wie je wilt, natuurlijk alleen goed betaald. Waarom onderaan de markt bungelen of niet vrij zijn wanneer je dat nodig hebt? En ja, je wilt je best extra inspannen en meer ingezet worden of boze mensen in wachtrijen begeleiden op een veilige vakantie. Zolang je het samen gezellig, uitdagend en goed betaald houdt en er zelf inhoud aan kunt geven.

Niet het probleem maar de oplossing

Niet wonderbaarlijk dat een steeds groter deel in de beveiliging als zzp’er gaat werken. Lastig voor ondernemers maar het is in te passen. Oog houden voor de oorzaak van de beweging is noodzaak en niet de bestrijding van. Onze sector loopt anders nog harder leeg. En ja, oog voor de oorzaak is een veelkoppig jarenlang gevoed monster: strakke werktijdenregels, ‘organizing’ van onvrede zonder oplossingen en een aanhoudende behoefte van regelgeving om vooral een kudde werkvee aan te sturen. Die tijden zijn voorbij!

VBe NL blijft zich daarom sterk inzetten voor het weghalen van de oorzaak: ruim baan voor zzp’ers, vrije werktijden, hoge salarissen en maximale flexibele inzet vanuit beveiligingspas op naam van de beveiliger en niet langer op bedrijfsnaam. Baanzekerheid? Dat is een non-discussie. We blijven de komende decennia een tekort houden en dat ziet iedere kenner die goed naar de ontwikkelingen kijkt. Overnemen van politietaken? Leuk en uitdagend maar wie gaat dan ons werk overnemen? Of stappen we met zijn allen over naar één landelijke beveiligingseenheid? Dat is ook een oplossing. Dan spreken we straks weer over beveiligingsbeambte. Ja allemaal in overheidsdienst, goed salaris en ABP—pensioen. Maar dat gaat niet gebeuren.

To do

Dus na deze prachtzomer, die nog even aanhoudt, zitten we weer vol ondernemersgeest en oplossingen.

Mijn lijstje:

  1. Nieuwe cao met nog meer vrije werktijden en salaris waar de concurrentie van wakker ligt.
  2. Beveiligingspassen op naam: stop alle beperkende regelgeving en vrij baan voor uitwisselen werknemers tussen bedrijven.
  3. Geef ruimte aan de echte zzp’ers, onze ondernemers van de toekomst.
  4. Een afspraak met onze drie ministers en betrokken politici om duidelijk een nieuwe boodschap van veiligheid on top op de agenda te plaatsen.
  5. Verder uitgroeien als vereniging namens alle ondernemers in het veiligheidsdomein op naar de 200 leden.

 

Veel werkvreugde!

Leon Vincken

Directeur VBe NL

Recente Berichten

Nieuws (successen!) van onze VVNL-leden

XXL Safety

BO beveiligings- en adviesbureau

Vol vermogen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief