Zomer – vakantiesferen

Aan het zonnetje ligt het niet. We zijn met zijn allen vrolijk gestemd en genieten! De vakantiemaanden doen hun intrede en we worden met hoge temperaturen al aardig verwend. Weg van de zorgen van alledag! Weg van Haagse ontijboodschappen! De avond buiten op het terras geniet onze voorkeur in de dagelijkse actiemodus. We schakelen over  naar een lagere versnelling. Zorgen, gedoe, crisis, krapte, inflatie: we duwen dit alles naar een lager niveau. Maar draait het daar in de kern ook niet het hele jaar, dus ook buiten de zomer, om? Is onze versnelling niet gewoon teveel gefocust op topsnelheid ã la Max Verstappen? Is onze maatschappij van winstmaximalisatie en groei niet doorgeschoten?

Ons klimaat signaleert inmiddels met code geel-oranje-rood. En niet een keer, nee er gaat geen week meer voorbij. We raken eraan gewend. Net als stikstof geproduceerd uit onze wens van hoge snelheid. Maar net als in de Formule 1, in de sport, er zijn grenzen. Die worden ons te pas en te onpas aangereikt. Zoals actievoerende boeren of dicht bij huis vakbonden die, helaas met boter op hun hoofd, de vakantiesfeer voor menigeen weten te verstoren. Ja, de werkdruk is hoog tijdens topsnelheden en onze werknemers moeten er hard tegenaan en verdienen beter. Maar zijn we wellicht niet te snel vergeten dat we twee lange jaren van rust hadden tijdens de pandemie terwijl werknemers in de zorgsector op hun tandvlees liepen. Een applaus en Long Covid was hier het verdienmodel. Mag ik dit vergelijk maken? Ik denk het wel. Zeker voor de beveiliging met lonen ver boven de eis van 14 EUR/uur, met twee uur arbeidstijdverkorting in de luchthavenbeveiliging, recent ingevoerd de voorbije twee jaar. Oftewel minder handen aan de beveiligingspoort was te verwachten. En die handen nemen verder af. Want na Schiphol volgt de rest van de branche, tenminste voor de bedrijven die gebonden zijn door de algemeen verbindend verklaring van de cao Particuliere Beveiliging.

Nog zo één topdossier van vele centimeters op mijn bureau. De dispensatie van deze algemeen verbindend verklaring. Een dossier dat gestaag vordert. Onze eigen cao Veiligheidsdomein bepaalt de richting. Niet naar meer winsten en groei maar naar samen bouwen aan veiligheid, stap voor stap, ondernemer en werknemer schouder aan schouder. Met een stevig salaris dat ver boven het maaiveld uitsteekt in de sector. Handig in de arbeidsmarktcrisis voor werknemers die intussen volop shoppen en kunnen kiezen. Misschien maar eens een vergelijkingssite opzetten? Helaas geeft deze cao-crisis ook een toon van onrust en jaagt de inflatie, weer die andere grotere crisis, verder aan. Maar verdwijnt uiteindelijk ook weer naar de achtergrond. Net als een oorlog en Covid. Ja het is er allemaal nog en blijft voorlopige onder ons. Intussen is het zomer en zijn we met zijn allen ook gewoon mensen met onze dagelijkse beslommeringen en activiteiten. Zitten we als ondernemers en werknemers niet te wachten op al dat crisisgedoe waarover talkshows zich iedere dag zo druk maken. De kop in het zomerzand? Een struisvogel zijn? Nee! Dit is meer een onbewuste houding. Net als een pasgeborene die als het te teveel wordt zijn hoofd afwend en de ogen sluit. Dat is onze natuur. Van nature zijn we alert en actief voor iets waarop we ook invloed hebben en kunnen veranderen. Al het andere voegt per saldo weinig toe aan ons geluk en verdwijnt uiteindelijk als ruis naar de achtergrond.

Ja en zo kunnen we dan ook heerlijk op vakantie, ontspannen tijdens de zomer, weg van alle drukte, snelheden en crisis omdat we van nature ook weer vertrouwen hebben in onze organisaties en instituten, in de kennis en daadkracht die daar voorhanden is. Dat daar de juiste besluiten genomen worden zodat wij kunnen blijven genieten in de zon. Namens VBe NL ben ik dankbaar voor dat vertrouwen en alle feedback/input voor de besluiten die we als VBe NL nemen. Ieder besluit dat ten finale weer een samenspel is van inbreng van onze leden, helder en duidelijk geformuleerd zoals tijdens onze Algemene Vergadering voorbije week. Niet voor niets zijn we daardoor de grootse werkgeversbranche in de beveiliging. Dank hiervoor aan al onze leden.

Geniet van de zomer, een crisis van zonneschijn, ontspannen en samen genieten. Een crisis die je gezondheid een stap in de goede richting biedt en vol energie aan het einde weer loslaat. Klaar voor de volgende nieuwe crisis.

Leon Vincken

Directeur VBe NL

 

Recente Berichten

Shedd Nederland

Een politieke show

Benchmark VVNL 2022: groei leden, omzet én flexarbeid

240 (and counting)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief