‘Crisisbeheersing watersnood Limburg had beter gemoeten’

Veel mensen zijn het al weer vergeten, maar voor inwoners in Zuid-Limburg is de watersnood deze zomer nog lang geen verleden tijd.

Huizen zijn een bouwput door de watersnoodramp en de verzekering keert de schade (nog) niet uit. Bestuurslid Joost van den Boorn (directeur Intergarde) woont in de Maastrichtse wijk Randwyck die ook te maken kreeg met enorme wateroverlast. Tijdens de netwerkbijeenkomst vorige week in Utrecht van VBe NL liet hij aan de hand van een powerpointpresentatie zien hoe de ramp zich deze zomer in Limburg voltrok. En ook hoe er door de overheid en Veiligheidsregio werd opgetreden. Op deze foto’s is te zien hoe het er uit zag voor de overstromingen en er na.

Vaker overstromingen

Nu hebben de Limburgers vaker te maken gehad met overstromingen. In 1993 en 1995 ging er maar liefst 2700 tot 3000 kuub water per seconde door de Maas. In ieder geval werd toen besloten de Maas over een traject van 43 kilometer te verbreden en dijken aan te leggen. Dit project moet in 2027 zijn afgerond. We gaan naar 12 juli 2021. Joost van den Boorn: “Eerst werd er gewaarschuwd voor 80-100 millimeter regen, maar dat werd in de loop van de dag al bijgesteld naar 150-200. Al snel kwamen wegen onder water te staan.”

Code rood

Het bleef de dagen daarop ook regenen en code rood werd uitgeroepen. Het water stond 5 meter hoger dan normaal. De overheid besloot over te gaan tot evacuatie van enkele wijken die bedreigd werden door de hoge waterstand. De gevoelens van Joost van den Boorn en zijn vrouw. “We waren angstig en paniekerig.” Ze besloten uiteindelijk niet te vertrekken, maar naar de 1e verdieping te gaan en daar af te wachten. “Wat me toen ook opviel dat er nauwelijks politie, defensiepersoneel en verkeersregelaars op de weg was. We wisten van plunderingen in Meerssen, Valkenburg en besloten ook daarom thuis te blijven”, aldus Van den Boorn.

3000 kuub

De voorspelling was dat er 50-100 cm water in de woning van het echtpaar van den Boorn kon komen te staan mocht het mis gaan. Deze voorspelling zou zijn uitgekomen wanneer de hoogte van de Maas nog 10-15 cm zou zijn gestegen. Uiteindelijk zou er 3300 kuub per seconde door de Maas razen. Een onwaarschijnlijk getal. Aan de hand van foto’s en een film van omroep L1 liet Van den Boorn de aanwezigen op de netwerkbijeenkomst zien hoe het Limburgse land er bij lag rond 15 en 16 juli. Ongelooflijke beelden van het Limburgse land dat voor een groot deel onder water staat. Uiteindelijk zakte het water vrij snel.

Klimaatverandering

Natuurlijk wordt er nog steeds volop nagekaart. Joost van den Boorn concludeert: “Eigenlijk heeft de overheid net zo geacteerd als in 1993 en 1995 terwijl wij nu veel verder zijn met onze kennis en techniek. De wateroverlast had echt veel beter voorspeld moeten worden. De crisisbeheersing had ook beter gemoeten. We weten dat dit soort rampen vaker dan één keer in de 100 jaar gaan voorkomen. Zoals we allemaal weten zitten we in een periode van klimaatverandering.”

Recente Berichten

Nieuws (successen!) van onze VVNL-leden

XXL Safety

BO beveiligings- en adviesbureau

Vol vermogen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief