Beveiliger heeft recht op eerlijk verhaal

Halve waarheden, onjuistheden en beelden die niet stroken met de feiten gaan rond onder beveiligers. Aldus de blog van onze directeur Leon Vincken.Ook vandaag staat de prijsdruk weer vol in het nieuws rondom de beveiliging op Schiphol. Doel hiervan is het ondermijnen van bedrijven die te maken hebben met de cao Veiligheidsdomein, de andere cao in onze sector. Een cao die wordt weggezet als een cao alleen voor evenementenbeveiligers. Een cao met onfatsoenlijke arbeidsvoorwaarden, een cao die niet deugt. Niets is minder waar. De insider is hiervan inmiddels voldoende overtuigd. Zelfs de minister ziet dat de cao Veiligheidsdomein een prima cao is en dispensatie toekomt van de traditionele cao in de sector, de cao Particuliere Beveiliging. Inmiddels groeit VBe NL harder en harder omdat werkgevers en werknemers juist kiezen voor de cao Veiligheidsdomein. VBe NL is met ruim 165 leden veruit de grootste werkgeversvertegenwoordiger.

Bewuste campagne?

Is hier een bewuste campagne van de drie grote beveiligingsbedrijven op Schiphol met hun vakbondskaderleden en hun eigen cao gaande? Waarom vinden vakbond FNV en CNV het geoorloofd dat duizenden beveiligers zoals op Schiphol 1000 euro netto minder salaris zouden moeten verdienen? Een lager pensioen opbouwen en het zonder individuele leerrekening of mantelzorgverlof moeten stellen? Vanuit het grootbedrijf kan ik het volgen. Hogere arbeidsvoorwaarden geeft loondruk en past niet in meerjaren grote aanbesteding. Zeker niet wanneer in deze aanbesteding de cao Veiligheidsdomein sinds afgelopen jaar onderdeel uitmaakt van het spel en met kop en schouders boven het reeds voor vijf jaar vastgelegde niveau uitsteekt.

Ideologie?

Is het dan puur ideologie van vakbonden, dat hun regels over werktijden en flexibele inzet dominant moeten zijn en ook geldend moeten zijn voor alle regionale beveiligingsbedrijven, die voor de cao Veiligheidsdomein kiezen omdat ze juist afhankelijk zijn van ad-hoc en kortlopende opdrachten? Is de ruil voor meer regie op werktijden bij de bedrijven en van werknemers zelf, een veel hoger salaris en ontwikkelingsmogelijkheden dan zo slecht? Ik blijf mij verbazen. Zeker vanuit mijn eigen vakbondsachtergrond. Jarenlang heb ik strijd gevoerd voor het welzijn van werknemers in de zorgsector. Gebouwd aan cao’s met al de mogelijkheden die inmiddels ook in de cao Veiligheidsdomein gemeengoed zijn en juist nog altijd ontbreken in de sector-cao die vakbond FNV en CNV aanhangen.

En de verbazing stijgt. Blijkbaar gaat het toch niet zo goed in de beveiliging, is te lezen in De Telegraaf. Wantoestanden bij een van de bedrijven die debet zouden zijn aan prijsdruk door de aanbestedingen? Hoezo?

Macht en geld

Misschien is het ook wel het doodeenvoudige argument dat ook Follow the Money iedere keer weer tot treffend onderzoekswerk weet te brengen: macht en geld. Wie verdient immers het meeste aan grootbedrijf, hoeveel leden tellen vakbonden bij grootbedrijven op Schiphol en hoeveel bij de bedrijven versnipperd in de regio? Waar kunnen vakbonden het slimste en snelste publiciteit genereren en scoren: Schiphol. Sla het nieuws er maar op na. Als het hommeles is in de beveiliging dan is het Schiphol. Profilering van individuele bestuurders en kaderleden, zou het zo eenvoudig zijn? Nee, dat kan en wil ik niet geloven, want dat zou ondermijning in de kern van onze bedrijfstak zijn. Het doel moet altijd zijn: veiligheid, voor de aan ons toevertrouwde objecten en publiek, met als basis de veiligheid van onze medewerkers. Dus sterke arbeidsvoorwaarden, eigen regie en ontwikkeling. Juist ja, de cao Veiligheidsdomein.

Ben ik dan toch de weg kwijt of moet ik eens bellen met een journalist bij Follow the Money voor een gedegen onderzoek hoe het werkt in onze sector. Hoe de invloed van bestuurders, bedrijven en verenigingen effect hebben op de geldstromen in de beveiliging en waarom Schiphol de veiligheidsscepter zwaait over alle beveiligers van Nederland.

Niets wijzer

Hoe het ook zij, de beveiliger wordt van dit alles niets wijzer en begrijpt er gaandeweg nog minder van. Halve waarheden en onwaarheden vieren hoogtij op social media waar de vlag wordt uitgehangen omdat de rechter de dispensatie van de cao Veiligheidsdomein vernietigt. Hiep hoi, onze collega’s in de regio krijgen 1000 euro minder salaris, is nog niet te lezen. Hiep hoi, ook onze collega’s in de regio moeten zich weer houden aan paginalange voorschriften van werktijden. Hiep hoi, het werken in de beveiliging is top, kom je ook? En wist je het nu nog altijd niet: het werken in de beveiliging is echt top, je wordt uitgeknepen, werkt zonder pauzes, tegen een laag salaris en hebt niets in te brengen.

Mij rest diepe schaamte dat de beeldvorming over hardwerkende collega’s en bedrijven in de sector slechts negatief kan terwijl er zoveel positiefs voor het oprapen ligt.

Eigen cao

Samen met De Unie blijven we ons daarom sterk maken voor onze eigen cao en leggen ons vanzelfsprekend niet neer bij deze uitspraak van de rechtbank. Die bovendien ook nog eens niet is gemotiveerd. Maar eens zien of de Raad van State tot eenzelfde oordeel komt. Onze beveiligers verdienen een goede cao, de cao Veiligheidsdomein, een cao die ze zelf bouwen samen met werkgevers. Een cao die hun trots vast weet te houden bij bedrijven die ruimte voor hun beveiligers hebben ook bij een Schiphol aanbesteding. Kijk dat is het verschil en daarom wil je werken bij een bedrijf met deze cao. Dan bouw je samen met je werkgever aan iets moois.

En het eerlijke verhaal, nou dat is heel eenvoudig na te lezen op deze site.

 

Leon Vincken
Directeur

 

Recente Berichten

Shedd Nederland

Een politieke show

Benchmark VVNL 2022: groei leden, omzet én flexarbeid

240 (and counting)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief