VBe NL verbijsterd over mogelijk flex-akkoord

Met ongeloof en verbijstering wordt in de veiligheidsbranche gereageerd over een mogelijk nieuw SER-akkoord over flexibele arbeid.

De reacties van dit nieuws stromen binnen bij VBe NL. In de veiligheidsbranche is ad hoc en flexibel werken voor het merendeel van de bedrijven een vanzelfsprekendheid om dienstverlening te leveren. Bedrijven die vooral lokaal in hun regio’s voor veiligheid van mens, gebouwen, goederen en verkeer zorgen.

Flex is norm

Van het aantal arbeidskrachten is ruim 22% zzp-er, het aandeel uitzendkrachten is 35% en oproepkrachten 40%. Zeker wanneer we kijken naar evenementenbeveiliging. Deze draait op 90% flex. Deze getallen blijken uit de recente onder de bedrijven gevoerde benchmark. In de sector is er een enorm verschil hoe werk georganiseerd is. Aan de ene kant staan een handvol mega aandeelhouders gestuurde grootbedrijven die het moeten hebben van langdurige aanbestedingen of onderdeel zijn van internationale entertainmentindustrie. Deze kunnen uit de voeten met een flex van maximaal 20% afgedwongen in hun cao door FNV en CNV. Reden: zekerheid van bulk-aanbestedingen op nationaal niveau. Aan de andere kant staan de bedrijven in de regio die lokaal garant staan voor de vele variërende veiligheidsklussen. Van bijvoorbeeld het regelen van verkeer als een boom gesnoeid wordt, surveillance in een winkelgebied of beveiliging van een jaarlijks evenement. Werknemers verdienen er met een eigen cao afgesloten met De Unie een goede boterham mee. De één als zzp’er, de ander als oproep en tweede baan en wie wil mag in vaste dienst. Financieel is de werknemer € 1000,= netto in het voordeel. Inclusief een persoonlijk leerbudget, regie op werktijden en betaalde mantelzorg.

Stop maakbaarheid

Leon Vincken, directeur van VBe NL: “De maakbaarheid uit de polder over hoe arbeid georganiseerd moet worden laat zich weer horen. Het oude institutionele denken blijft regeren en blokkeert sectoren in hun ontwikkeling. De ontstane werkwijzen in onze sector laat dat zien: een win-win-situatie. Meer flex, meer keuze, meer welvaart. Meer zekerheid en aansturing, minder keuze en tevreden met minder. Het kan en geeft gezonde dynamiek die aansluit bij behoeften. Grote akkoorden en sturend optreden zijn niet meer van deze tijd. Schijnbaar heeft ook de COVID-19 pandemie nog altijd niet duidelijk gemaakt dat regie en sturing nemen moet tijdens een ernstige crisis, maar dat je dat daarna weer loslaat. Nederlanders zorgen goed voor elkaar. Ook op de arbeidsmarkt. Nederlanders zijn ondernemend, niet alleen hoog opgeleide arbeidskrachten, ook de lager financieel gewaardeerde arbeid wil ondernemend kunnen zijn. Te zot voor woorden dat deze vrijheid moet worden ingeperkt. Laat mensen vrij in hun keuze. Als dit doorzet zullen we naar Den Haag moeten om de belangen van onze ondernemers, werkenden en veiligheid in de regio duidelijk te maken. Voor nu roep ik onze koepel MKB-Nederland op om niet te zwichten voor de belangen van het grootbedrijf maar eerst in overleg te gaan met hun achterban die af wil van deze maakbaarheid van hun ondernemerschap.”

 

Recente Berichten

VVNL groeit: meer leden (283) en meer omzet

ProToGa Evenementen B.V.

Nieuwe Haagse Wind

Loonwijzer: loondienst versus zzp

Schrijf je in voor de nieuwsbrief