Festivals gloren in zomertijd maar…

Het kriebelt, het jeukt: de zomertijd is van start. We houden het nu echt niet langer meer uit om binnenshuis te blijven.

Testsamenleving

Het algemene geluid dat steeds harder doorklinkt. Fieldlabs zijn in volle gang om ook als er een virus rondwaart ons leven hierdoor niet te laten hinderen. Van lockdown naar een testsamenleving heet het. Teststraten veranderen in vaccinatiestraten en zelftesten zijn te koop in de supermarkt met apps voor toegang in openbare ruimtes. Intussen blikken we ook terug. Zoals op allecijfer.nl > statistieken over het coronavirus en covid19.

Dan word ik stil.

Aantal geregistreerde besmettingen 1.250.000, hoogste percentages tussen 20 en 60 jaar, 50.000 ziekenhuisopnames, 15.000 overledenen. Een ware ramp heeft zich voltrokken en we zijn er nog niet. We zitten in een tweede verlengde of derde golf. Ziekenhuizen stromen weer vol. Het Verenigd Koninkrijk gaat over tot een derde prik. In ons land lijkt het vaccineren nog niet echt van de grond te komen. Halen we die zomer met een volle festivalagenda wel?

Als het aan de evenementen business en onze ondersteunende veiligheidsinzet en planning betreft: we kijken hier reikhalzend naar uit en willen een streep onder deze ramp trekken. Verwerken, een plek geven en daar hoort bij, hoe hard ook, de draad samen weer oppakken. Samen, zoals de oproep was in deze hele crisisperiode. Maar doen we dit wel samen? Ik blijf sceptisch. Ieder individu binnen en buiten een groep heeft inmiddels wel een mening hoe het verder moet. Een grote massa die alle kanten op lijkt te gaan. Net als op een festivalterrein. Maar dit terrein wordt beveiligd, kent een omheining en heeft voor iedere smaak een ander podium en programma. Dat werkt natuurlijk niet met een virus en we zien dan ook wereldwijd hoe het virus met wisselend succes wordt ingedamd. De cijfers mondiaal zijn nog schrikbarender dan de onze.

Gezamenlijk optrekken

Wil het festivalseizoen in ons land slagen dan zullen we toch gezamenlijk moeten optrekken en dan heb ik het niet alleen over de virusbestrijding maar ook over de inzet van onze veiligheidsmensen. Even in herinnering: in 2019 op de top van het seizoen een tekort van 1000 mensen, prognose 2020 het dubbele maar door corona was er helaas niemand nodig. Alle werknemers zijn naar huis gestuurd. Onze inzet, samen met vakbond De Unie, voor een nationaal fonds om alle flexkrachten, 90% van alle werknemers, betaald te binden, vond bij niemand gehoor. Helaas ook niet bij collega-branches en vakbonden. Iedereen maakte eigen en andere keuzes. Tot aan slepende rechtszaken over de dispensatie van onze cao Veiligheidsdomein en sociaal fonds, waardoor samenwerking onmogelijk is gemaakt.

Duidelijk is in ieder geval dat de veiligheidsinzet de komende maanden zeer beperkt zal zijn. Doodeenvoudig omdat er onvoldoende werknemers zijn. Die werken inmiddels elders waar wel iets te verdienen viel. We zullen dus keuzen moeten maken. Er klinken geluiden voor inzet van meer vrijwilligers en leerlingen. Daar gaat VBe NL niet in mee. Hoe graag we ook omzet draaien en in business zijn. Kwaliteit van veiligheid staat voorop. En leerlingen verdienen een goed scholingsprogramma met adequate begeleiding. Gekozen is nu eenmaal om geen middelen beschikbaar te stellen om onze flexibele krachten aan de sector te binden gedurende de crisis. Daar heb ik meermaals aandacht voor gevraagd. Helaas. En helaas, zonder flexibele krachten is onze sector niet levensvatbaar, nu niet en ook buiten een crisis niet. Die is onderdeel van ons DNA.

Keuzes

Het wordt dus per regio keuzes maken. Waarbij ik van ganser harte hoop dat hier voldoende evenwicht zal zijn in soorten en maten festivals. Maar ook dat iedere gemeente en iedere organisator zich goed rekenschap geeft over de veiligheidsagenda. En voor iedere veiligheidsorganisatie wordt het goed opletten of het garantiefonds vanaf 1 juli ook voor hen open staat. Maar first things first: het virus onder controle en het covidrampjaar verwerken.

Vanaf deze plek: sterkte aan alle getroffenen, personen en bedrijven en hoop op een snelle gezamenlijke zomer met een uitzinnig najaar zonder covid. Ken je iemand, of jezelf, met interesse om actief te worden in de veiligheid tijdens festivals of elders. Stuur een mail en we helpen je verder. Er staan 150 bedrijven door heel Nederland klaar.

 

Leon Vincken
Directeur VBe NL

 

Recente Berichten

Nieuwe Haagse Wind

Loonwijzer: loondienst versus zzp

Independant Safety Management Security B.V.

Security Support

Schrijf je in voor de nieuwsbrief