December klopt weer aan de deur

Gemengde gevoelens dit jaar bij de komende decembermaand. Blog van directeur Leon Vincken.

Een Sint die we alleen nog digitaal kunnen ontmoeten en die naar verluidt van het Sinterklaasjournaal alleen nog vanuit huis werkt. Zoals ikzelf al doe sinds medio maart. We leven bij de gratie van snel internet en een telefoonverbinding waar het om het besturen en beleid maken voor ons land betreft. Noodzakelijke ontmoetingen worden tot een minimum beperkt. Dus het kopje koffie drinken doen we dan ook maar gezellig via Teams of een Zoom-verbinding. Het went.

Persoonlijk

Maar of het voor de ondernemer in de beveiliging went is nog maar de vraag. Klanten benader je persoonlijk is de overtuiging en ook het gevoel. Je intuïtie, je hersenpan is niet anders ingesteld dan de vele signalen oppikken als je bij een klant aanwezig bent. Je scant veel meer dan alleen het gesproken woord en het gezicht. Die indruk voor een relatie is essentieel. Het vraagt voor onze hersenen nog de nodige trainingen om die indrukken ook via de digitale weg te verwerken, op te slaan en ervaringen uit op te bouwen. Net als het scannen van de camerabeelden bij een festival? Overigens wat is dat, een festival? Werd dat woord niet uit de Van Dale geschrapt dit jaar?

Als we toch aan de Van Dale toe zijn, dan voegen we ook maar een nieuw begrip toe: de coronabaan. Een nieuwe vinding van onze minister van Justitie & Veiligheid. Ter ondersteuning van onze collega’s bij de politie en gemeentelijke BOA’s. En passant heeft hij eerder al winkelpersoneel gepromoveerd tot handhavers in de winkel. Nood breekt wetten is het gezegde. Daar zullen we bij deze minister maar niet over uitweiden, maar toch. Ik kan het blijven roepen en doe dat dan ook: er is een veiligheidsketen en die stopt niet achter een publieke voordeur. De wetgever is daar heel duidelijk over: handhaving en toezicht vallen onder de Wet Particuliere Beveiliging en Recherchebureaus. Niet iedereen mag zomaar dit werk doen waarvoor vergunningplicht, dragen van een beveiligingspas, uniform goedgekeurd door Justis, een V en de nodige opleiding en bekwaamheid bij komt kijken.

Bedrijven op slot

Particuliere beveiliging en nu recent ook verkeersregeling, hebben we niet zomaar bedacht. Dat is ter voorkoming dat iedere burger, naast zijn burgerplicht, zich inlaat met openbare orde en veiligheid. Dat moet herkenbaar zijn voor burgers wie dat mag doen. Hier breekt de nood geen wet. Nee eerder is de nood in onze sector door mij en anderen al vele malen duidelijk overgebracht. Er zijn bedrijven op slot, de luchthavens draaien op zeer beperkte capaciteit en de kantoren thuis worden niet voorzien van een beveiliger aan de deur! Dus er zijn werknemers en bedrijven meer dan zat om waar nodig vanuit hun professionele dagelijkse werkzaamheden de politie en gemeenten een hand toe te steken en te ondersteunen.

Prima om andere thuiszitters aan het werk te helpen maar niet ten koste van professionals die nu wachten dat het woord festival luidt schreeuwend door de microfoons en speakers tot ons komt. Dat we weer samen juichend kunnen ontspannen en genieten van optredens, shows en noem maar op.

Het zal nog even duren. Nu eerst een sobere feestmaand met mondkapje en cross fingers dat de verspreiding van het virus beheersbaar blijft. Want nog een seizoen zonder evenementen, dan is deze sector echt ver voorbij de uitgang. En de beveiliger? Die loopt naast de horecamedewerker en instrueert hoe je een burger wijst op naleving van de coronaregels.


Leon Vincken
Directeur VBe NL

 

 

Recente Berichten

ProToGa Evenementen B.V.

Nieuwe Haagse Wind

Loonwijzer: loondienst versus zzp

Independant Safety Management Security B.V.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief