Capaciteitstekort beveiligers door coronabeleid

VBe NL constateert dat veel leden te maken hebben met een capaciteitstekort voor de inzet van beveiligers.
Dit is een gevolg van de algemene corona-overheidsadviezen in combinatie met de testcapaciteit en snelheid van testresultaten. In een brief aan minister F. Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) vraagt VBe NL het RIVM-advies te versoepelen voor de beveiligingsbranche.

Capaciteitstekort door griepseizoen

De eerste signalen van toename van het ziekteverzuim komen bij VBe NL binnen. Onder normale omstandigheden zijn de griepklachten en het daarbij behorende ziekteverzuim geen probleem voor de branche. Dit wijzigt door het RIVM-advies dat iedereen bij verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen en keelpijn) thuis moet blijven en zich moet laten testen. Directeur Leon Vincken van VBe NL: “De vraag is echter hoelang het duurt voordat de werkgever en/of opdrachtgever verwacht dat de beveiliger zich opnieuw laat testen als de griepsymptomen aanhouden. Inmiddels bericht het GGD GHOR dat de testcapaciteit schaarser wordt en er langere wachttijden ontstaan, terwijl de grieppiek nog moet komen. VBe NL verwacht hierdoor een extreme piek van ziekteverzuim met als gevolg een capaciteitstekort in de beveiliging.”

Cruciale of vitale beroepsgroep

Het advies van het RIVM geldt ook voor personen in cruciale of vitale beroepsgroepen: bij milde klachten (een snotneus) blijf je thuis. De particuliere beveiliging speelt een belangrijke rol bij de veiligheid in coronatijden. De gemiddelde beveiligingsbedrijven hebben sinds aanvang van de crisis hun omzet zien terugvallen. Deze komt nu extra onder druk, constateert VBe NL.

Afwijking van het RIVM-advies

Daarom vraagt VBe NL toestemming aan minister Grapperhaus om voor personeel in het Veiligheidsdomein af te wijken van het thuisblijfadvies als er milde ziekteklachten zijn. “Voorwaarde is hierbij wel dat alle hygiënische maatregelen in acht worden genomen. Daarnaast vragen wij u te bevorderen dat beveiligingspersoneel voorrang krijgt bij testaanvragen”, aldus directeur Leon Vincken in de brief aan Grapperhaus.

Download: Brief aan minister van Justitie en Veiligheid

Recente Berichten

Shedd Nederland

Een politieke show

Benchmark VVNL 2022: groei leden, omzet én flexarbeid

240 (and counting)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief