Stille zomer

Het wordt stil deze zomer. De pleinen en festivalterreinen liggen er verlaten bij.

We leven op 1,5 meter afstand buiten ons eigen huishouden en ontspannen aan de randen van onze dijken, het strand of de vijver in het park om de hoek. De campings en bungalowparken zijn volgeboekt. Maar ook hier een surrealistische nieuwe realiteit. Vakantie in eigen land op 1,5 meter. In stilte samenzijn. Wat brengt ons deze stilte? Voor de een het lang verdiende rustmoment, de ander verveling of juist die zoektocht naar wat nog wel mogelijk is en kan. Voor weer een ander een stapeling van zorgen waar geen einde aan lijkt te komen of juist weer de berusting in het lot waar je niets aan kunt veranderen.  

Er is geen nieuw normaal

Het nieuwe normaal wordt overal verkondigd. Onzin natuurlijk. Dat bestaat niet. Er is geen nieuw normaal. Als het normaal is dan is het gewoon niet nieuw meer. Ja, we moeten ons aanpassen dat is wel duidelijk. Tenminste voor ondernemers en zeker in de beveiliging. Want alles staat intussen op zijn kop. Doen alsof we morgen weer volledig back in business zijn gaat niet helpen, dat is pas surrealistisch. Nee voorlopig is het dealen met 1,5 meter met een scherpe ondernemingsblik op alternatieven, kansen en meer ruimte creëren voor verdienmodellen binnen die 1,5.  

Ondernemersscenario

De stille zomer kan hiertoe bijdragen. Die maanden van besef dat er een scenario is gepasseerd dat je in alle festival veiligheidsplannen beschrijft en dat zich heeft voorgedaan. In alle hevigheid in volle omvang. Maar dit ondernemersscenario is er nooit op voorbereid. Ondernemen is dan ook geen festival. Dat is een continue story van opdrachten binnenhalen, omzet realiseren en bijdragen aan je droom. Bijdragen aan vele dromen van al je medewerkers en klanten. Dromen die nu beperkt blijven tot onze slaap. Of toch weer ons mijmeren tijdens deze stille zomer.

Eigen weg en koers

Ondernemersgeest is en blijft wendbaar, flexibel en gericht op toekomst. Dat is de uitdaging die we met elkaar blijven opzoeken. Ook binnen VBe NL! Met of zonder festivals. Ook daar vinden we elkaar in ons netwerk. En ja we blijven ons sterk maken voor voldoende compensatie van iedereen die nu zwaar getroffen wordt. We werken samen waar mogelijk met andere partijen. Maar blijven ook nadrukkelijk onze eigen weg en koers volgen. En die volgen we inmiddels met 130 bedrijven! Dat is meer dan een uitroepteken. Dat is kracht van een nieuwe beweging in het veiligheidsdomein. En die kracht zorgt dat we met elkaar het veiligheidsdomein vormen waar ondernemerschap, medewerkers en klanten veilig in gedijen. Met of zonder virus. Want er is altijd wel een zwart scenario. Alhoewel op deze niet echt voorbereid, is onze sector als geen ander bekend met aanpassen aan de omstandigheden van het moment. Dat zit in ons veiligheids-dna.  

VBe NL is trots, ik ben trots als ik zie wat er is bereikt in de afgelopen 10 jaar en waar we naar toe gaan. Intussen schrijven we de jongste vrouwelijke ondernemer in, gaan we zzp’ers toelaten tot onze vereniging en ligt het anderhalvemeter protocol Veiligheidsdomein bij al onze medewerkers voor een reactie. Ja, samen gaan we verder ook na deze stille zomer, met onze partners, kinderen, familie en vrienden of onze collega’s als we even niet op het stille plein rondlopen en genieten van de zon.

Fijne vakantie vanaf een stil Vrijthof uit onze VBe NL thuisbasis Maastricht.


Leon Vincken
Directeur

Recente Berichten

Shedd Nederland

Een politieke show

Benchmark VVNL 2022: groei leden, omzet én flexarbeid

240 (and counting)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief