Evenementen weer van start?

De Dam stond vol. Gaan evenementen weer van start?, vraagt Leon Vincken zich af.

Ja, een andere conclusie kan ik niet trekken als ik Pinkstermaandag burgemeester Femke Halsema van Amsterdam tracht te volgen. Zolang we de RIVM-maatregelen maar aanhouden en dat houdt in: 1,5 meter afstand. En oh ja, plak er dan ook nog even het label ‘demonstratie’ aan vast. 

Oké, ik ben even de weg kwijt. Een emotie speelde op. Een emotie mede namens onze leden die nu zwaar getroffen thuis zitten duimen te draaien. In brainstormsessies zich het hoofd breken. Ons dagelijks contacten over de wirwar aan ondersteuningsregels, waarvan er maar weinig passen op onze festival-evenementenagenda, die jaarlijks miljarden economische omzet aan ons BBP heeft bijgedragen.

Niet toegesneden

Een NOW1, een NOW2, een Tozo, een TOGS en nu weer een TVL en de nodige kredietlijnen bij banken. Regels die goed zijn voor reguliere business, maar totaal niet zijn toegesneden op duizenden beveiligers die ad hoc inzetbaar door heel Nederland van festival naar evenement en kermis kwamen om daar voor u en mijn veiligheid garant te staan. Enthousiastelingen, die vol overgave voor hun vak actief in onze sector aanwezig zijn. Gewoon omdat dit toch heel speciaal werk is. Vriendelijk, doch hard, op afstand en ook weer dichtbij benaderbaar, die gezelligheid en veiligheid hand in hand kunnen laten gaan.

Dam staat vol

Deze mensen zitten nu thuis en zien een vol Damplein met duizenden bezoekers zonder enige crowdmanagement en veiligheidswaarborgen vooraf. Nee, dit moet kunnen want dit is onze democratie en recht op demonstratie…

Dat recht is een grondrecht en ook door mij zeer gerespecteerd. Kom op voor je mening en laat je stem horen. Dat doen we al binnen onze eigen VBe NL: gelijkwaardig, transparant en iedereen wordt gehoord met gelijke stem. Maar nu even niet in een zaal bij elkaar, nu even niet. We hanteren de RIVM-richtlijnen en nog belangrijker: we volgen onze veiligheidseisen in evenementenland waar gezondheid van iedere bezoeker, medewerker en artiest als nummer 1 bovenaan op de lijst prijken.  

Stop met zeuren

Ongeloof dat dit nu zomaar van enige omvang toch mag worden losgelaten. Oké dan, stop met zeuren, stop met lobby voor een steunfonds, stop met de anderhalvemetereconomieprotocollen. Draai de knop en we gaan OMdenken: het is de eigen verantwoordelijkheid van de burger, zoek een heel groot plein, een geschikte burgemeester en ja natuurlijk ook een passend label. Eens kijken in de grondwet: hoofdstuk 1, zoals het staat op de site van de Rijksoverheid: dit zijn de rechten die burgers de vrijheid geven om zonder bemoeienis van de overheid te leven en deel te nemen aan samenleving en de politiek. Gevonden! Hier kan toch wel een festival op georganiseerd worden? En ja, geen zorgen want onze leden weten ook hoe je een festival binnen de RIVM-richtlijnen veilig kunt organiseren. En wat is nu 1,5 meter? We staan toch in de buitenlucht en zullen niet meezingen!

Evenementen niet in laten storten

Zo, ik ga weer verder met alle corona-beslommeringen en openstaande acties. Want we zijn er nog lang niet. Ik mis nog steeds 75 miljoen euro om de beveiligingssector voor evenementen niet in te laten storten. Immers zonder beveiliging geen evenement. Dat staat niet in de Grondwet maar is een logisch gevolg als al onze beveiligers elders aan het werk zijn waar ze geen last hebben van niet passende steunmaatregelen.   

Tijdens het tikken van deze blog ontvang ik het bericht dat Den Haag en het Malieveld ook open zijn…Wel op 1,5 meter heeft de gemeente geeist.


Leon Vincken
Directeur

Recente Berichten

Shedd Nederland

Een politieke show

Benchmark VVNL 2022: groei leden, omzet én flexarbeid

240 (and counting)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief