VBe NL houdt opnieuw pleidooi voor steunfonds van 75 miljoen nu alle festivals niet doorgaan
Vereniging Beveiligingsorganisaties Nederland (VBe NL) ziet als grootste werkgeversorganisatie in de beveiligingsbranche de toekomst van industrie van meer dan 2 miljard omzet in rook opgaan. Wat overblijft is een puinhoop met massa’s ontredderde deelnemers. Hulpverleners vangen bij wijze van spreken 30.000 ontredderde organisatoren, podiumbouwers, geluidstechnici en beveiligers op. De kabinetszin: “Dat kan eigenlijk pas weer als er een vaccin is en niemand weet hoe lang dat gaat duren” galmt na over het terrein. VBe NL ziet zich hierdoor geconfronteerd met een bijna onmogelijke opgave. Directeur Leon Vincken van VBe NL: “Helder is dat de Covid-19 verspreiding bepalend is en dat daarbij festival vierend Nederland een van de slachtoffers is en op de economische intensive-care aan de beademing moet. Maar er is geen apparaat en nog maar weinig zuurstof, er zijn onvoldoende medicijnen en beleidsbepalers kunnen het niet eens worden over een gezamenlijke aanpak om deze industrie als geheel overeind te houden. Omdat het onduidelijk is of een revalidatietraject wel de moeite waard is als genezing en herstel twee seizoenen of nog langer gaat kosten. De dragende mentale- en fysieke ondersteuning om dit te realiseren teert intussen weg.”
Seizoensgebonden karakter
VBe NL staat met bijna 130 beveiligingsbedrijven mede borg voor veiligheid en gezondheid tijdens het drukke beveiligingsseizoen met meer dan 7.500 beveiligers speciaal getraind en opgeleid om dit werk te mogen en kunnen uitvoeren. Een totale omzet van 100 miljoen. Het ad hoc en seizoensgebonden karakter maakt dat dit werk alleen kan worden uitgevoerd door bedrijven met flexibel in te zetten beveiligers. De standaard aanpak van het kabinet om ondernemers in deze crisis te ondersteunen zijn helaas niet passend op het festivalterrein. Het zijn ad hoc tijdelijke samenwerkingsverbanden in grote ketens van diverse pluimage die een doel verwezenlijken: vrijetijdsbesteding en ontspanning van de hardwerkende Nederlander. Tijdens weekenden, feestdagen en de hele zomer, samen in de weer op vele pleinen, weilanden en stadions steeds weer in andere samenstelling van bedrijven en ketenpartners.
Forse rem
Het gros van de beveiligingsbedrijven is de laatste jaren breed georiënteerd en niet langer gespecialiseerd op alleen evenementen. In de horeca, bedrijfspanden, kantoren, winkels, verkeer, betaald voetbal of op de luchthaven, beveiliging naast crowdmanagement en toegangscontroles, we vinden het overal. “Covid-19 zet echter een forse rem op benodigde werkzaamheden. Thuiswerken, stilvallen van producties, het vliegverkeer en betaald voetbal zonder publiek. Beveiligers komen in veel bedrijfstakken steeds meer thuis te zitten”, aldus een bezorgde Vincken.
Feestvierend Nederland
VBe NL zet zich in voor een veilig werkend en daarna verdiend feestvierend Nederland. Veiligheid, naast politie en handhaving als bijdrage vanuit de particuliere beveiliging die hard noodzakelijk is gebleken de afgelopen decennia. Met moderne technieken en alarmcentrales ondersteund door menskracht direct aanwezig in het veld. Vriendelijk en behulpzaam naar het publiek en waakzaam voor criminaliteit en onverwachte gebeurtenissen. Covid-19 plaatst dit alles in een ander daglicht. VBe NL zal zich als netwerk- en belangenorganisatie ook hierop aanpassen. Intussen wordt de laatste hand gelegd aan een Covid-19 proof beveiligingsprotocol voor alle leden voor die werkzaamheden die in deze nieuwe werkelijkheid als dienstverlening gevraagd blijven worden. De omvang hiervan is ongewis en staat onder grote druk, mede door het wegvallen van alle publieksevenementen. VBe NL maakt zich daarom sterk voor een speciaal steunfonds van 75 miljoen euro. Helaas staat VBe NL hierin grotendeels alleen. Steun van de bekende grootbedrijven in particuliere beveiliging is niet te verwachten. Vincken: “Deze hebben niets met evenementen en zijn wars van de vele lokale en regionale opererende midden- en kleinbedrijven die niet passen in een aandeelhouders business. Steun vanuit de overheid wordt gecompliceerd door algehele regelgeving en een polderaversie tegen seizoens- en flexibele werkzaamheden.”
Immense druk voor vinden vaccin
Perspectief kan niet worden geboden. Niemand weet hoe en wanneer de wetenschap dit virus onder controle krijgt. Dagelijks zijn er nieuwe ontdekkingen over immuniteit, verspreiding en gevolgen. Waar normaal een vaccin-ontwikkeling jaren op zich laat wachten wordt nu met hoge spoed en onder immense druk een versnelling van ontwikkeling verwacht. Maar het kost tijd. Tijd die veiligheid betekent, tijd die beveiligers niet hebben want hun werk is er niet meer. Ze moeten omscholen. Maar naar wat?
Het dilemma op de intensive care met festival vierend Nederland als patiënt: hebben we je straks nog nodig als het lukt om je te reanimeren? Zijn er in je huidige opzet en werkwijze straks nog wel voldoende ketenpartners over die het mogelijk maakt om een festival met landelijke uitstraling te organiseren? Is er nog een beveiliger aanwezig die waakzaam toeziet dat de volgende ontploffing tijdig wordt voorkomen?
Oproep aan alle ketenpartners
VBe NL roept alle ketenpartners: de Vereniging van Evenementenmakers, De Nederlandse Veiligheidsbranche, de Politie, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en veiligheidsregio’s, de ministeries van Justitie en Veiligheid, Volksgezondheid Welzijn en Sport, Infrastructuur en Waterschap, Economische zaken, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en vereniging MKB-Nederland op om voor Nederland gezamenlijk het perspectief van massa publieksbijeenkomsten helder te schetsen en deze schets ook mogelijk te laten zijn door in de tussenliggende tijd alle betrokken ketenpartners van voldoende euro-zuurstof te voorzien.
Lees: Brief Inzake Ontwikkelingen evenementensector en steunfonds (d.d. 13.05.2020)