Beveiligingsbedrijven moeten nee verkopen

Directeur Leon Vincken van VBe NL in een interview met De Telegraaf: er is een duidelijk tekort aan beveiligers.

We plaatsen de tekst van het interview (geplaatst in de krant van 1 februari 2020, tekst Ertan Basekin)) hieronder in zijn geheel:

De beveiligingsbranche kan de groei van het aantal festivals in ons land niet meer bijhouden. Sommige bedrijven leveren dan ook geen beveiligers meer vanwege het tekort aan personeel. Dat zegt directeur Leon Vincken van de Vereniging Beveiligingsorganisaties Nederland.

Te weinig krachten

“Tijdens de piekmomenten hadden we vorig jaar een tekort van duizend beveiligers voor evenementen en festivals. Voor dit jaar hebben we tweeduizend mensen extra nodig. Sommige leden leveren dan ook geen beveiligers meer voor festivals. Zij hebben te weinig krachten en concentreren zich liever op kernactiviteiten, zoals de beveiliging van objecten en winkelcentra.”

Vincken luidt de noodklok nu het personeelstekort in de beveiligingsbranche steeds nijpender wordt. “De veiligheid op festivals is in orde, maar we moeten steeds scherpere afspraken maken en alles uit de kast halen om voldoende beveiligers in te zetten. Op een gegeven moment moet je nee verkopen, en dat zou wel eens ten koste van de veiligheid kunnen gaan. We zien nu al dat er vaker gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld vrijwilligers.”

Het tekort aan beveiligers in ons land is de afgelopen twee jaar flink toegenomen, zo blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. Dat heeft onder meer te maken met de vergrijzing in de beveiligingsbranche: drie op de tien werknemers in de sector is ouder dan 55.

Steeds meer eisen

Verder kiezen steeds minder jongeren voor het beroep: jaarlijks komen er nog maar 2700 nieuwe beveiligers van de mbo-opleidingen. Zij moeten bovendien aan steeds meer eisen voldoen, zoals Engels spreken, eigen vervoer hebben en kunnen omgaan met mensen en technologie. Ook het imago van de branche, beveiligers werken vaak ’s nachts en krijgen te maken met agressie, speelt mogelijk een rol.

De instroom van nieuwe werknemers vormt een groot probleem, erkent Vincken. “In de beveiligingsbranche zijn nu twee cao’s waarvan de arbeidsvoorwaarden zo verschillend zijn dat het voor werknemers niet altijd gemakkelijk is om door te stromen of te kiezen bij welk berdrijf ze willen werken.”

Volgens Vincken komt daar bovenop dat er in de branche sprake is van een prijzenslag. “Er is sprake van onderbetaling van beveiligers. Festivals willen steeds minder betalen voor de inzet van beveiliging. Dat betekent dat ze soms in zee gaan met te veel onderaannemers en ,de cowboys in onze sector.”

Vincken roept de werkgevers dan ook op de beveiligingsbranche aantrekkelijker te maken. “Het is belangrijk dat werknemers meer zeggenschap krijgen en een goed salaris, zodat we ook kunnen concurreren met andere sectoren. Op dit moment kiezen veel beveiligers voor het zzp-schap of lopen over naar andere bedrijven. Probeer daarom te investeren in werknemers, dat gebeurt te weinig.”

Bron: De Telegraaf

Recente Berichten

VVNL blijft opkomen voor mkb-beveiligingsbedrijven

Akkoord salarisstijging cao Veiligheidsdomein: 4,5%

We geven álles!

Trots op jouw ondernemerschap!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief