De beveiliging van Huntenpop

In augustus bezochten we vanuit de VBe NL werkorganisatie het oosten van Nederland.

We waren door Globe Security en Europe Traffic van ons nieuw bestuurslid Ilse Roozegaarde uitgenodigd om live te ervaren hoe het festival Huntenpop in Ulft wordt beveiligd. Dit was al weer de 30e editie. Bij aankomst worden we verwelkomd door een verkeersregelaar die ons naar de parkeerplaats voor artiesten leidde. Dat voelde wel wat vreemd. Zo speciaal zijn we niet en al helemaal geen artiesten. We krijgen gelijk een gevoel bij het backstage gebeuren. Onze ogen vallen gelijk op een modderig omwoeld grasveld, kabels over de grond en containers.

Een georganiseerde warboel en nog drassig van de enorme regenval de avond ervoor. Daarna verschillende tenten, de artiestenruimte en een grote vrachtwagen, de Mobiele Communicatie en Camera Unit (MCCU) van Globe. Deze MCCU is uitgerust met beeldschermen, bedieningspanelen en veel andere apparatuur. Alles ten dienste van een snel centraal audiovisueel overzicht en communicatie met het festivalterrein en de omgeving. De camera’s op het festivalterrein zijn verbonden en het volledige portofoonverkeer van alle partners is gereed.

Vooraf hebben beveiligers en verkeersregelaars zich kunnen inlezen voor het festival op hun smartphone of computer thuis. Met een bak koffie in de hand luisteren we tijdens de briefing mee naar de laatste instructies, er worden nog enkele details aangegeven op de plattegrond van het festival. Waar liggen de meeste risico’s, wat verdient extra aandacht en hoe houden we de kinderen veilig? Huntenpop is een familiefestival met lokale en nationale line up van artiesten op vier podia. Voor de ingang observeren enkele beveiligers de aankomende bezoekers. Bij de toegangshekjes worden zij gefouilleerd, noodzakelijke medicijnen worden door de medische dienst gecontroleerd, een deel wordt in bewaring genomen. Kinderen worden voorzien van het 06-nummer van hun ouder op hun arm. Dat vinden ze wel spanend. Langzaam verspreiden de bezoekers zich over het terrein.

In de MCCU wordt aangestuurd en gecontroleerd. Er volgen communicatiestromen van de politie, beveiligers, medische dienst en technische dienst, er is overzicht in het geheel van samenwerking. Geregeld is de veiligheidscoördinator binnen ter afstemming, later op de dag komt ook nog een team van de politie. In het veld zijn tevens Boa’s in verband met alcoholgebruik van de jeugd aanwezig en een heel team van sfeerbeheerders (een lokale vereniging). Deze zien vooral toe op de nooduitgangen. Hier kijken we wel van op. Immers, dit is toch een taak van de beveiliging? Politie en organisatie zien dat hier lokaal al 30 jaar anders en blijkbaar naar ieders tevredenheid. Deze beheerders zijn inmiddels verweven met dit festival.
In een festivaltent zingt Snollebollekes zijn bekende nummers, het publiek zingt en deint letterlijk de nodige meters op de vloeroppervlakte vrolijk mee, er wordt flink gefeest. Het laatste nummer wordt ingezet, de beveiligers aan de zijkant van de tent doen een stap naar voren en worden extra alert. “Welkom in de feesttent, doe maar lekker maf…” De tent stroomt na het optreden weer langzaam leeg.

Rond 18:00 uur wordt er gerouleerd met de pauzes. De zus van Ilse, Mirjam Roozegaarde – mededirecteur van Globe, schotelt lasagne en pasta voor, een gezonde maaltijd. De beveiligers eten samen, er wordt gepraat en gelachen. Het lijkt op een grote gezellige familie, een typische mkb-sfeer. Zonder incidenten wordt het festival afgesloten. We ervaren een professionele organisatie en betrokken inzet van mensen, Chapeau!

Leon Vincken
Directeur

Recente Berichten

VVNL groeit: meer leden (283) en meer omzet

ProToGa Evenementen B.V.

Nieuwe Haagse Wind

Loonwijzer: loondienst versus zzp

Schrijf je in voor de nieuwsbrief