De feiten van een loonstrook – cao Beveiliging scoort beter!

Waarom gunnen FNV, CNV en NVB de beter scorende cao Beveiliging niet aan MKB-ondernemers en werknemers? Blog van directeur Leon Vincken.

Het moet me na mijn vakantie toch van het hart. Hoe kan het dat er zo veel zaken over de cao Beveiliging verspreid worden die je niet anders kunt betitelen als ‘fake news’? Waarom gunnen FNV, CNV en de NVB deze cao toch niet aan MKB-ondernemers en hun werknemers? Vorige week ontstond er veel commotie over de komende aanbesteding van beveiligingswerk op Schiphol. In een onder beveiligers verspreid pamflet stond de onzinnige opmerking dat de afspraken in de cao Beveiliging een “race naar beneden” zouden zijn. Volledig onjuist.

“Concurrentie op arbeidsvoorwaarden” wordt geroepen. Werkgevers hebben voordeel en werknemers krijgen een race naar beneden, aldus de opstellers van het pamflet. Beveiligers krijgen geen goede werkroosters en er zijn teveel oproepkrachten. Klopt dit? Neen… inmiddels zijn alle argumenten netjes weerlegd en met feiten onderbouwd. De minister heeft het besluit genomen: de cao Beveiliging bestaat als tweede cao in de sector. Een brede cao voor het veiligheidsdomein. Toch blijft ook tijdens mijn vakantie het geroep van FNV, CNV en achter de schermen de NVB maar voortduren.

Vooral op Schiphol maken ze zich erg druk over de bewering van een FNV-bestuurder in de pers dat Pinkpopbeveiligers straks op Schiphol ingezet worden. Alsof een Pinkpopbeveiliger uit Landgraaf er überhaupt aan denkt om in het verre westen zonder show, entertainment en festivalbezoekers bij de incheckbalie zijn werk te doen. Laat staan dat het juridisch niet eens kan. Dit soort teksten wordt wel geroepen in de media en staan nog altijd op de FNV-website.

Om dit definitief de wereld uit te helpen heb ik toch maar eens een vergelijkend salarisonderzoek laten doen. Gewoon een gemiddelde object/luchthavenbeveiliger. Nee, we vergelijken natuurlijk niet met een Pinkpopbeveiliger. Overigens die heeft ook keuze uit twee cao’s waarbij de verschillen nog vele malen groter uitpakken dan ik nu laat zien voor die hardwerkende in loondienst zijnde beveiliger op Schiphol of elders in het land bij de beveiliging op een industrieterrein bijvoorbeeld.

Wat valt op?
Zoals voor mij te verwachten was een veel hoger bruto- en nettosalaris. Dit loopt op tot 551,23 EUR netto voordeel per jaar! Dit komt ook doordat minister Koolmees dispensatie heeft verleend voor het derde WW-jaar. Daarnaast een hogere pensioenopbouw van ruim 10.000 EUR gedurende de 46-jarige loopbaan. Een jaarlijks voordeel van ruim 775 EUR voor werknemers in de cao Beveiliging ten opzichte van de cao Particuliere Beveiliging. Daar word ik even stil van. Kijk zelf maar naar de loonstroken. Dat spreekt voor zich.

Helaas vinden FNV, CNV en de NVB dit niet goed. Zij gaan niet voor onze leerrekening, betaalde mantelzorg, meer werkzekerheid, een hoger pensioen en zelfroosteren zonder strak vooraf gedicteerde regels. Zij zetten zich niet in om een cao te maken met alle werknemers samen. Oh ja, de reiskosten voor als je meer dan 40 km van je werkplek woont zijn inderdaad lager dan in de cao Beveiliging. En zeg nu eerlijk: weegt dat op tegen al die voordelen?

En werkgevers? Onze VBe NL leden? Die kiezen voor investeren in werknemers, met een stevige positie op de arbeidsmarkt en vragen in ruil minder dwingende cao-voorschriften maar juist regels die passen bij de regionale mkb-bedrijfsvoering en het lokaal afspraken maken met hun werknemers. Uiteindelijk blijkt de cao Beveiliging hier juist heel goed bij te passen. Ik vraag het nogmaals aan FNV, CNV en NVB: stop tegen beter weten in met tegendraads optreden en kies voor constructief overleg om alle ondernemers en hun werknemers in de branche te laten profiteren van zoveel voordelen.

Leon Vincken
Directeur

Recente Berichten

NVB veroorzaakt onnodig onrust

The Protection Company BV

Wil de echte pa(a)shaas opstaan?

AA-Security

Schrijf je in voor de nieuwsbrief