Verkeersregelaar een vak apart

In deze blog vertelt Leon Vincken over zijn bezoek aan het Verkeers Centrum Nederland.

Ik was vorige week samen met een van onze leden en Niels van Tol, voor ons actief in de wereld van verkeersregelaars, op bezoek in het Verkeers Centrum Nederland van Rijkswaterstaat. We spreken met Rijkswaterstaat over de verkeersregelaars en de belangen van onze leden in deze tak van het veiligheidsdomein. Onze achtergrond, met zicht op de schermen is rustig, weinig activiteit in het centrum. Het is een rustige dag op onze wegen.

Ons uitgebreid wegennetwerk wordt hier in het centrum (naast nog vijf regionale centra) bewaakt op doorstroom van ons dagelijks verkeer en dit vraagt de nodige afstemming met diverse spelers tot aan media toe. Een parallel met de wereld van verkeersregelaars is dan al snel gemaakt. Helder is door ons verwoord dat het beroep en organisatie rondom de verkeersregelaar zich nu snel ontwikkelt en dat de eerste stappen naar professionalisering gezet worden. Kwaliteit van opleiding, positionering op de arbeidsmarkt binnen het veiligheidsdomein zijn hierbij belangrijke thema’s. Zorgen zijn geuit rondom de examinering en inzet van de vele vrijwilligers onder gemeentelijke regie.

Net zoals de vele schermen met informatie en beelden uit de centrale beneden ons konden we nu ook wederzijds goed inzicht bieden in een dynamische wereld met vele spelers waar prijs de voornaamste factor lijkt te zijn. We kennen deze signalen meer in onze aanpalende werelden in het veiligheidsdomein. Tijd dus voor het verleggen van de aandacht naar kwaliteit en professionaliteit. De arbeidsmarkt wordt snel krapper en de complexiteit van het verkeer regelen neemt toe. Dan is een e-learning voor grote evenementen als enige toets op kwaliteit of een examen voor beroepsverkeersregelaars dat geen kwaliteitsborging kent onvoldoende. En dat examen wordt in de praktijk alleen afgenomen op een kruispunt door de politie. Deze werknemers waarvan er meer dan duizend per jaar instromen, verdienen een stevige beroepsopleiding die tevens kansen biedt op doorstroming.

Het was goed om van elkaar te vernemen dat de huidige examinering en verstrekking van passen voor verkeersregelaars soepel en snel verloopt. Mede op aandringen van VBe NL leden zijn er verbeteringen tot stand gebracht.

Op de schermen blijft het rustig, het is vrijdagmiddag. De verkeersregelaars en hun werkgevers kunnen zich in ieder geval verheugen op meer aandacht voor hun positie. De komende jaren gaat dit onderdeel binnen het veiligheidsdomein meer van zich laten horen. VBe NL zet als vertegenwoordigende branchevereniging de professionalisering stevig op haar agenda.

Let op de geel-oranje werknemers in verkeersjassen onderweg en volg snel hun aanwijzingen op. Veiligheid en doorstroom van het verkeer is ook in uw belang.

Leon Vincken
Directeur

 

Recente Berichten

VVNL groeit: meer leden (283) en meer omzet

ProToGa Evenementen B.V.

Nieuwe Haagse Wind

Loonwijzer: loondienst versus zzp

Schrijf je in voor de nieuwsbrief