Kwaliteitsimpuls nodig voor medische hulpverlening

Interview met Leen van der Ree (ALMTS Group) over de noodzaak van medische hulpverlening.

Tekst: Jan Spijk – Foto’s: Pim Geerts

De inzet van medische hulpverlening is zeker op grote evenementen verplicht, maar toch vindt Leen van der Ree van Al Medical Totaal Service (ALMTS Group) uit Den Haag dat dit bij organisatoren onvoldoende tussen de oren zit. Hij spreekt met passie over zijn vak. Leen van der Ree wil dan ook veel bereiken en vindt dat organisatoren van evenementen de verkeerde prioriteiten stellen als het gaat om de inzet van medische hulpverlening. Dat steekt Van der Ree overduidelijk. Jaloers is hij niet, maar hij constateert dat er de laatste jaren een kwaliteitsimpuls is geweest voor het vak van beveiliger en recent ook voor verkeersregelaars. Hij vindt dit positief, maar wil eenzelfde impuls voor de medische hulpverlening.

Van hobby naar eigen bedrijf

Het begon allemaal in zijn jeugd als hobby. Hij was vrijwilliger bij de reddingsbrigade en kwam later in aanraking met de medische hulpverlening. Hij bleef dit vrijwilligerswerk doen naast zijn baan in een hoveniersbedrijf. Totaal iets anders. Later stapte hij over naar een baan bij pretpark Drievliet (Rijswijk) als eerste hulpverlener. Toen hij ook nog een eigen stichting voor medische hulpverlening oprichtte, had hij meer dan een volle werkweek. “Mijn directeur zei toen dat ik het veel te druk had en een keuze moest maken. Of stoppen met mijn hobby of daar een eigen bedrijf van maken. Toen had ik de keus snel gemaakt door voor mijzelf te beginnen.”

Hele land

Inmiddels opereert ALMTS Group door het gehele land. Zijn compacte kantoor is gevestigd in stadsdeelcentrum Loosduinen in Den Haag; trainingen en opleidingen doet hij bij de klant. “Dat noem ik slim ondernemen”, aldus Leen. Er valt nog veel te verbeteren bij de medische hulpverlening bij evenementen, zo is zijn conclusie. Bij kleinere evenementen van rond de 1000 bezoekers wordt vaak gebruik gemaakt van EHBO-vrijwilligers. “Dan zie je mensen op een evenement onderuit gezakt met hun telefoon spelen. Ze hebben geen idee wat ze aan het doen zijn.” Hij noemt een evenement van een gevechtsport waar iemand knock-out werd geslagen zonder dat dit werd waargenomen door de aanwezige vrijwilligers. Hij pleit daarom voor professionele medische hulpverlening op evenementen. Geërgerd zegt hij: “Zelfs bij grote televisie-uitzendingen gebeurt dit niet en werken er mensen voor een appel en een peer. Zware bezuinigingen op de eerste hulpverlening. Dat kan echt niet meer!”

Kwaliteitsslag

Daarom is er volgens hem een kwaliteitsslag nodig zoals dat ook gebeurd is met beveiligers en verkeersregelaars. Hij somt het allemaal op. “Aandacht voor houding en gedrag en het volgen van cursussen. Ook medische hulpverleners zijn beroepskrachten.” In Den Haag is hij nu met een uitzendbureau bezig om dit gestalte te geven. Het begint met een diploma eerste hulpverlener en wie talent heeft kan wellicht doorgroeien naar de functie van verpleegkundige. Zijn ideaal is dat er op evenementen een gevarieerd team staat van eerste hulpverleners, verpleegkundigen en eventueel artsen (7-10 personen). Inmiddels heeft de oprichter van ALMTS aangeklopt bij scholingsinstituten om een opleiding te starten voor eerste hulpverlener. “Daar worden ze zenuwachtig van. Dat durven ze niet.” Hij wil daarom graag samen met VBe NL een protocol eerste hulpverlening evenementen neerzetten.

Kwaliteitsimpuls

Van der Ree wil niet alleen een kwaliteitsimpuls als het gaat om opleiding, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van kleding, conditietesten en arbeidsomstandigheden. “Nu zijn de eerste hulpverleners op evenementen niet herkenbaar zoals beveiligers dat bijvoorbeeld in hun uniform wel zijn. Ze staan er met een eerste hulpverleningspak dat iedereen draagt. Ik ben daarom nu bezig met een kledinglijn die de herkenbaarheid van eerste hulpverleners op evenementen moet verbeteren. Je moet op afstand kunnen zien: daar staan ze.”
Te vaak kiezen organisatoren van evenementen in de ogen van Leen van der Ree voor de inzet van (dure) ambulanceverpleegkundigen en ambulances. “Je ziet op grote evenementen dan een hele berg ambulances, terwijl dat helemaal niet nodig is. Je hebt het dan wel over 750 euro per uur. Reken maar uit. Zet dan een team van eerste hulpverleners in met verpleegkundigen en een arts. Dat werkt gewoon beter en is veel minder duur.”
Dat medische hulpverlening geen luxe is, blijkt wel uit de blessures en ongelukken die op evenementen plaatsvinden: van een knock-out tijdens vechtsporten tot hyperventilatie van bezoekers van evenementen. In de woorden van Van der Ree: “Van de kleine pleister tot aan nek- en rugproblemen, maar soms ook reanimatie of een heup uit de kom.”

Op tijd ventileren

Hij ziet ook zeker kansen om samen met de beveiliging alert te zijn op arbeidsomstandigheden tijdens bijvoorbeeld evenementen als dancefestivals in de binnenruimte of sporten in benauwde hallen. “Beveiligers staan in ruimtes met 99% vocht met te weinig zuurstof. Als je dan gaat ventileren duurt het nog drie uur voordat je daar iets van merkt. Hier kunnen medische hulpverleners een rol spelen om beveiligers hierop te attenderen. Zet de ventilatie op tijd aan.” Van der Ree is met zijn bedrijf voortdurend bezig om zich ook in deze onderwerpen te verdiepen. “Het vochtpercentage kan zo hoog zijn dat zweten niet meer mogelijk is. Je krijgt ademhalingsproblemen. Dit wordt vaak onderschat. Ik heb mensen in dienst die zich hier specifiek mee bezighouden. We adviseren eigenaren van sporthallen. Soms staan de ventilatiekanalen van hallen gewoon dicht. Niet te geloven.”

Zijn eindconclusie: “Het liefst zou ik samen met de brancheorganisatie VBe NL aan de bel te trekken bij de overheid. De medische deskundigheid op evenementen moet omhoog. Op evenementen krijgen beveiligers te maken met bezoekers die medicijnen bij zich hebben. Dan kunnen de verpleegkundig of arts een essentiële rol spelen, omdat zij de kennis hebben. Ik zie gezamenlijke trainingen dan ook zeker zitten, ook op het gebied van alcohol en drugs.”

Recente Berichten

Shedd Nederland

Een politieke show

Benchmark VVNL 2022: groei leden, omzet én flexarbeid

240 (and counting)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief