Essay VBe NL in beveiligingsboek ‘Na Vandaag’

Voorzitter Peter Hoes van VBe NL in beveiligingsboek: “door samenwerking een veiliger Nederland!?”.

Nadat in december 2017 de presentatie van het boek ‘Na Vandaag’ vanwege de hevige sneeuwval in Den Haag niet door kon gaan, volgde op maandag 22 januari 2018 een nieuwe poging. Gastheer was The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) dat gevestigd is aan het Lange Voorhout in Den Haag. Waarom een boek over beveiliging? Initiatiefnemer Paul Pattynama, bestuursvoorzitter van Stichting Innovatie voor Veiligheid, legde het voor een volle zaal als volgt uit: “Onze stichting wil Nederland veiliger maken, maar als ik mijn buurvrouw vraag naar het begrip veiligheid krijgt het een negatieve klank. Met dit boek willen we een aanzet geven tot meer begrip.” Uiteindelijk laten 45 auteurs uit werkelijk alle mogelijke hoeken van de beveiliging hun licht schijnen over veiligheid. Van Rode Kruis, politie tot en met de kunstensector toe. Peter van Lochem, lid van het redactieteam, was toch wel aangenaam verrast dat het positivisme in de essays overheerst. Met een kwinkslag: “De meeste auteurs zeggen eigenlijk: het kan veiliger als iedereen doet wat ik zeg.” En ook Peter Hoes, voorzitter van VBe NL, kreeg het verzoek zijn opinie te geven hoe onze brancheorganisatie aankijkt tegen de toekomst van de sector.

Geen criminaliteit en snel winstbejag

Peter Hoes begint zijn essay met een duidelijk statement: criminaliteit en snel winstbejag horen in de beveiligingsbranche niet thuis. Dit betekent “investeren in kwaliteit, opleiding, arbeidsvoorwaarden en recent het ondertekenen van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag.” Met vakbonden wordt intensief samengewerkt voor een passend modern innovatief arbeidsvoorwaardenpakket. Het vorig jaar ontwikkelde Kwaliteitslabel Beveiliging Evenementen Horeca toont aan of het bedrijf voldoet aan de hoge kwaliteitseisen. Hoes: “Het kwaliteitslabel wordt gezien als een transparant kwalitatief integraal geaccepteerd normendocument. Gemeenten en aanbesteders van beveiligingswerkzaamheden kunnen helpen door geen zaken te doen met bedrijven die niet voldoen aan deze kwaliteitsnormen. Het toepassen van het kwaliteitslabel biedt mogelijk een oplossing voor de aanpak van sommige motorclubs die actief zijn in de beveiligingsbranche (veelal horeca en evenementen).” Dit kwaliteitslabel is ook van belang omdat uit een onderzoek van EenVandaag in 2016 is gebleken dat gemeenten nu onvoldoende instrumenten hebben om deze organisaties aan te pakken.

Samenwerking

Volgens VBe NL zijn kwaliteit en vertrouwen van de beveiliging onontbeerlijk. Organisatoren die voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten (of gemeenten die malafide partijen toestaan) accepteren negatieve publiciteit wanneer een evenement ontspoort door falend beveiligingsbeleid. De analyse van Peter Hoes: “Voor beveiligingsbedrijven is kwaliteit op de werkvloer het allerbelangrijkst. Alleen door een gedegen selectieproces en het volgen van opleidingen, cursussen en trainingen kunnen beveiligers optimaal worden ingezet. Hoe meer kennis en trainingen beveiligers volgen, hoe beter zij in dreigende situaties flexibel samenwerkend kunnen optreden. Van beveiligers wordt meer dan ooit alertheid gevraagd, bijvoorbeeld bij de dreiging van terreuraanslagen. Investeren in vroegtijdige detectie van abnormaal gedrag kan bij evenementen veel leed voorkomen. Dit wordt integraal onderdeel van het opleidingsbeleid in de beveiligingsbranche. Hier geldt opnieuw: dat kan alleen maar door samenwerking en investeren door overheid en bedrijfsleven. Alle partners staan dus voor één gezamenlijk doel: een veilig Nederland!”

Aan het eind van de bijeenkomst overhandigde Paul Pattynama het eerste exemplaar van ‘Na Vandaag’ uit aan CDA Tweede Kamerlid Chris van Dam. Deze zei over het boek: “Groot voordeel: alle schrijvers hebben zich fors moeten beperken in de omvang van hun bijdrage. Dat komt de leesbaarheid erg ten goede! Kortom: een aanrader dit boek. Mooi initiatief van bevlogen mensen!”

Lees hier het volledige essay van Peter Hoes: Alleen door samenwerking een veiliger NL!?

 

Recente Berichten

Nieuws (successen!) van onze VVNL-leden

XXL Safety

BO beveiligings- en adviesbureau

Vol vermogen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief