NSSG-directeuren staan “samen met personeel in de klei”

Interview met de directeuren Kevin Kel (links) en Jelle Kamphuis van National Safety Security Group (NSSG) in Enschede over kwaliteit en alertheid van beveiligers. Niet voor niets zijn ze lid van VBe NL.


Tekst Jan Spijk

Kevin en Jelle rolden al op jonge leeftijd de beveiligingswereld in. Ze kwamen elkaar drie jaar geleden tegen en door de goede klik richtten ze in 2014 het bedrijf NSSG op (circa 110 beveiligers). De corebusiness van het bedrijf is evenementenbeveiliging waarbij ook wordt samengewerkt met andere bedrijven (bij voorkeur leden van VBe NL die dezelfde normen en waarden vertegenwoordigen). Kevin richt zich als algemeen directeur vooral op het personeel en algemene zaken, Jelle onderhoudt als commercieel directeur de contacten met (potentiële) klanten. Hoe zouden ze hun bedrijf in eigen woorden omschrijven? Kamphuis: “Jong, dynamisch en kwalitatief. Afspraak is afspraak. De juiste man en vrouw op de juiste plek. Daar streven wij naar.” Kel vult dit als volgt aan: “Bij ons heeft het menselijk aspect de boventoon. We staan samen met de medewerkers in de klei. Zo houd je binding met de werkvloer en ken je de kwaliteiten van alle medewerkers. De deur staat voor het personeel bij ons altijd open.”

Terreurdreiging

De wereld werd in het Pinksterweekend opnieuw met een terroristische aanslag geconfronteerd (Londen). Meteen werd de beveiliging bij veel evenementen in Nederland opgeschaald: van Guus Meeuwis tot en met de EO Jongerendag. Dat was geen overbodige luxe, want tijdens het concert van Meeuwis werd een terreurverdachte aangehouden. Volgens Kevin Kel is het van belang dat beveiligingspersoneel bewust is van terreurdreiging. Dat begint al met een goede voorbereiding met een taakinstructie. “Een goede briefing is essentieel. Tijdens een evenement zijn er voor de bezoekers soms twee of drie checks. Het publiek gaat fouillering steeds gewoner vinden. Beveiligers werken met bandjes en checken ook elkaar als iemand naar een andere post moet lopen. In trainingen oefen we dat ook. Terrorismedreiging komt steeds hoger op de agenda te staan. Ook door hierover gesprekken te voeren en casussen te behandelen. Zo komt de bewustwording op gang. Profiling, hoe gedragen bezoekers zich, speelt een steeds grotere rol. Daarop wordt geacteerd.” Ze zien het gevaar van terreurdreiging daarom als een belangrijk onderwerp de komende jaren. “Het betekent dat de beveiliging kort op de bal moet spelen. Alert personeel kan heel veel dreiging aan de voorkant wegnemen.”

Opleiding en training

NSSG investeert in het eigen personeel met een scala aan trainingen en opleidingen. Jelle Kamphuis: “We doen dat ook in samenwerking met andere partners. We kijken altijd naar de vraag vanuit de beveiligers. Er is altijd een link naar de praktijk om de bewustwording te bevorderen.” Zo gaf NSSG recent een workshop waar verschillende facetten van het beveiligingsvak aan de orde kwamen: van omgaan met agressie, het ophalen van recht- en wetskennis, afwijkend gedrag tot alcohol en drugs.

Kwaliteitslabel

Kevin en Jelle juichen het ontwikkelde Kwaliteitslabel Beveiliging Evenementen Horeca van harte toe. Deze kwam tot stand in opdracht van het Sociaal Fonds Cao Beveiliging, waarvoor VBe NL bestuursverantwoordelijkheid draagt. NSSG heeft de Code Verantwoord Marktgedrag al ondertekend. “Je kunt dat zien als een morele oproep aan de branche en opdrachtgevers”, aldus Kevin Kel. “De code roept partijen op om met eerlijke tarieven te werken.” NSSG gaan dan ook zeker het kwaliteitslabel aanvragen. Kevin en Jelle hopen dat ook gemeenten hierop inspelen door alleen zaken te doen met beveiligings-
bedrijven met het kwaliteitslabel.

Aan de slag met studenten

De directieleden van NSSG zijn kritisch over de opleiding beveiliger 2. De nadruk ligt in deze opleiding bij de modules wat hen betreft te veel op de reguliere beveiliging en te weinig op evenementenbeveiliging. Kevin en Jelle hebben voor het ROC van Twente een presentatie gegeven aan studenten die deze opleiding volgen. “Het was een hele mooie middag. Verder zijn de studenten bij ons op een evenement rondgeleid en hebben we de theorie vertaald naar de praktijk in samenwerking met de politie Enschede. Op deze manier willen we ook bij de studenten bewustwording creëren”, legt Kevin uit. “We hebben bewust de samenwerking gezocht met het ROC van Twente om ook de evenementenbeveiliging in beeld bij de studenten te krijgen. We betrekken de docenten hier nadrukkelijk ook bij.”

Jelle Kamphuis is centralist tijdens de profronde van Almelo die op 25 augustus wordt gehouden. Ongeveer honderd mensen staan met portofoons met hem in verbinding. Geen geringe klus. “Daarom willen we de studenten en docenten laten zien wat er allemaal bij zo’n evenement komt kijken. Ze komen een kijkje achter de schermen nemen tijdens de profronde en zien op die manier de verschillende aspecten van de beveiliging van een dergelijk evenement.”

Evenementen in de zomer

Tot slot, welke evenementen staan er de komende zomer voor het bedrijf op de rol? NSSG heeft al Freshtival beveiligd en Kevin en Jelle noemen zo nog een aantal toekomstige evenementen op: Zwarte Cross, de profronde van Almelo, Air Force Festival, Koale Kermis Ootmarsum en de Twentse Piraten Party. Kortom, er is deze zomer weer veel te beleven in Twente en wijde omgeving.

Foto’s Pim Geerts

Recente Berichten

Nieuws (successen!) van onze VVNL-leden

XXL Safety

BO beveiligings- en adviesbureau

Vol vermogen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief