“Durf te dromen over morgen”

Voorzitter Peter Hoes keek op het VBe NL-symposium op 10 maart terug, maar vooral vooruit naar de toekomst van VBe NL en de ontwikkelingen in de branche.

Twintig jaar geleden begon de geschiedenis van VBe NL. Voorzitter Peter Hoes blikte op het VBe NL-symposium op 10 maart in Eindhoven als volgt terug: “Bij de oprichting keken we vooral naar de evenementen- en horecabeveiliging. De oprichters wilden een goed arbeidsvoorwaardenpakket voor het personeel. Ook kwamen de dagelijkse problemen in de branche op tafel. Het succes van VBe NL bleek een magneet waar men bij wilde horen.” Hij roemde ook de samenwerking met vakbonden De Unie en CNV Vakmensen. Naast evenementen- en horecabeveiliging is VBe NL ook de branchevereniging voor beveiligingswerkzaamheden zoals objectbewaking, mobiele surveillance en winkelbeveiliging. “Daarnaast hebben we ook verkeersregelaars, brandwachten en andere aanverwante beroepsgroepen een plek aan onze tafel gegeven”.  De conclusie van Hoes: ”Ik ben bijzonder blij en trots op deze ontwikkelingen. Van pioniers zijn we nu trendsetter.”

Kwaliteitslabel

VBe NL heeft altijd ingezet op kwaliteit en opleidingen voor personeel. Het recent ontwikkelde Kwaliteitslabel Beveiliging Evenementen Horeca vindt hij dan ook zeer belangrijk. “Geen kwaliteitsmeting op kantoor door een papieren afvink op gebied van verzekeringen etc. Maar de vraag stellen: wat vinden jullie nu belangrijk als kwaliteit? Getoetst door onafhankelijke organisatie waarbij vakbonden over de schouders meekijken.” De branche is de afgelopen twintig jaar enorm gegroeid. De controle vanuit de overheid is daarentegen niet meegegroeid. De formatie van de afdeling bijzondere wetten bij de politie is nagenoeg hetzelfde. Peter Hoes: ”Daarom hebben wij als  brancheorganisatie de taak aan zelfregulering te doen. Criminele organisaties zijn er namelijk wel degelijk. Soms zetten criminelen hun bedrijf op naam van hun vrouw, zodat ze hun goddelijke gang kunnen blijven gaan.”

Technologie

Voor de toekomst ziet hij een enorme technologische ontwikkeling waarbij software een steeds grotere rol gaat spelen. “Steeds vaker komt er geen menselijke handeling in onze branche aan te pas. Daarom roep ik u op zo snel mogelijk eens op een white board te schrijven waar we over vijf jaar staan. De wereld draait sneller als wij kunnen bedenken. Durf te dromen over morgen. De beveiligingsbranche heeft niet de oplossing als het gaat om het dreigingsniveau. Daarom moeten we samenwerken met elkaar, kennis en know how direct met elkaar delen. Dat geldt als het gaat ook om opleidingen. Want is het niet vreemd dat we nooit een herhalingscursus doen? Terwijl de wereld enorm veranderd is. Daarom zou ik iedereen straks in de pauze willen oproepen: kom uit je eigen comfortzone en benader iemand die je niet kent met de vraag: wat kunnen wij voor elkaar doen? Als dat gebeurt, gaan er vandaag nog hele mooie dingen gebeuren.”

Recente Berichten

Nieuwe Haagse Wind

Loonwijzer: loondienst versus zzp

Independant Safety Management Security B.V.

Security Support

Schrijf je in voor de nieuwsbrief