Let op: andere ZZP-overeenkomsten in omloop

VBe NL constateert dat er andere eenvoudige ZZP-overeenkomsten in omloop zijn en waarschuwt beveiligingsbedrijven voor de risico’s om hier gebruik van te maken.

Deze overeenkomsten blijken te zijn gebaseerd op de algemene modelovereenkomsten die de Belastingdienst hanteert voor het werken met ZZP’ers en zijn aangevraagd door individuele opdrachtgevers. De brancheovereenkomst die door VBe NL met de Belastingdienst is overeengekomen, is door alle beveiligingsbedrijven te gebruiken. Voorwaarde is als gewerkt wordt conform deze overeenkomst. Dan is er juridische zekerheid dat er geen sprake is van schijnzelfstandigheid. Vrije vervanging, gezagsrelatie, inkoopvoorwaarden, aansprakelijkheid en de verplichting van een ND-nummer, maken duidelijk dat de zelfstandige een beveiligingsbedrijf voert en bieden de opdrachtgever juridische zekerheid dat geen sprake is van schijnzelfstandigheid wanneer gewerkt wordt volgens de brancheovereenkomst. De goedgekeurde individuele overeenkomsten die circuleren zien toe op specifieke situaties.

Risico

Na beoordeling concludeert VBe NL dat bij werken volgens deze overeenkomsten er risico is dat voor de meeste zelfstandige beveiligers schijnzelfstandigheid aanwezig is. Ook is het daarmee niet helder of in loondienst gewerkt had moeten worden of niet. VBe NL roept daarom beveiligingsbedrijven op om zoveel mogelijk de door de Belastingdienst goedgekeurde overeenkomst te gebruiken.

Download: Modelovereenkomst Belastingdienst inhuur ZZP

Lees hier ons eerder nieuwsbericht: Overeenkomst met Belastingdienst over inzet ZZP’er in de beveiliging.

Recente Berichten

VVNL groeit: meer leden (283) en meer omzet

ProToGa Evenementen B.V.

Nieuwe Haagse Wind

Loonwijzer: loondienst versus zzp

Schrijf je in voor de nieuwsbrief