John van den Heuvel: kwaliteit branche sterk verhoogd

Misdaadjournalist, schrijver en televisiemaker John van den Heuvel is dagvoorzitter tijdens het VBe NL-symposium op 10 maart 2017 in Eindhoven. We stelden hem enkele vragen over het centrale thema safety awareness.

Je bent misdaadjournalist bij De Telegraaf, maar tegelijk maak je televisieprogramma’s en schrijft boeken. Waar haal je de tijd vandaan?
“Een goede agendaplanning is van belang en verder heb ik gelukkig een goed redactieteam en een uitstekende crime-collega bij De Telegraaf, Mick van Wely, waarmee ik nauw samen werk.”

In het programma ‘Op de vlucht’ (RTL4) speur je criminelen over de hele wereld op. Dat lijkt me nogal riskant. Word je tijdens die speurtocht ook beveiligd en hoe? 
“In risicovolle situaties huren we ter plekke beveiligers in en verder zitten er meerdere ex-leden van arrestatieteams en special forces (MARSOF) in mijn team, die vanuit Nederland meereizen en vooruitreizen.”

Heb je een bepaald beeld van de beveiligingsbranche?
“Ik heb uitstekende ervaringen met de beveiligers met wie ik samenwerk. Volgens mij is de kwaliteit van de branche de laatste jaren sterk verhoogd.”

Wat zou de rol van een organisatie als VBe NL in de samenleving moeten zijn?
De organisatie VBe NL zou nog meer een brug moeten vormen tussen private en publieke beveiliging. Met andere woorden: een betere afstemming qua werkzaamheden met politie en andere overheidsdiensten op het gebied van veiligheid en misdaadbestrijding”

Hoe belangrijk is het thema van het symposium: safety awareness?
“Het bevorderen van het veiligheidsbewustzijn bij mensen is ongelooflijk belangrijk en misschien nog wel belangrijker dan het verbeteren en ontwikkelen van techniek. Op dat terrein valt nog veel winst te behalen.”

Hoe kijk je als oud-politieman aan tegen de samenwerking tussen politie en beveiliging. Kan dat beter?
“Die samenwerking kan nog veel beter en intensiever. Daar is een verandering van denken bij de politie ook wel noodzakelijk in. De Nationale Politie laat veel steken vallen en heeft allang niet meer het monopolie bij het oplossen van veiligheidsvraagstukken.”

Hoe past profiling en gedragsherkenning in het thema safety awareness?
“Profilering en gedragsherkenning zijn uitstekende instrumenten bij het verder invullen van safety awareness.”

Heb je jezelf wel eens onveilig gevoeld bij een evenement?
“Ik voel me niet heel snel onveilig, maar betrap me er wel op dat ik altijd kijk naar hoe professioneel beveiligers zich gedragen, hoe ze gekleed zijn, hoe ze het publiek en gasten benaderen en waar vluchtmogelijkheden zijn bij een calamiteit. Als mijn gevoel zegt dat die voorwaarden niet goed zijn ingevuld, ben ik snel vertrokken.”

Wanneer is het symposium in jouw ogen geslaagd?
“Als sprake is van kennisvergroting dankzij de sprekers en andere informatievoorzieningen over ontwikkelingen in de branche in combinatie met uitwisseling van ervaringen met collega’s.”

Slotvraag: welke ontwikkelingen zie jij in de toekomst voor de beveiligingsbranche?
“De beveiligingsbranche heeft vooral de laatste 10 jaar een stormachtige groei doorgemaakt en zich in mijn ogen beter ontwikkeld dan de (nationale) politie, als het gaat om opleiding, training, techniek, marktgericht denken en visie. Maar de branche moet zich wel door blijven ontwikkelen, bijvoorbeeld als het gaat om cybercrime. Mijn jongste zoon volgt een hbo-opleiding Integrale Veiligheid en als ik van hem hoor hoe gedifferentieerd de opleiding wordt vormgegeven en studenten worden klaargestoomd heb ik alle vertrouwen in een positieve toekomst van de branche.”

Recente Berichten

Shedd Nederland

Een politieke show

Benchmark VVNL 2022: groei leden, omzet én flexarbeid

240 (and counting)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief