Op de site van Risk Security Holland (Hoofddorp) staat een opvallende foto van een dan nog gelukkig echtpaar Rafael van der Vaart en Sylvie Meis. Ook dat hoort bij het werk van Wilco Huijer (links) en Kees Nelis: het beveiligen van een bruiloft.
Tekst: Jan Spijk
Ze richtten het bedrijf in 2003 op. En als oud-politiemannen hebben ze een belangrijk voordeel. ”Je weet hoe een politieman denkt. Bij het beveiligen van een evenement hoeven ze ons niets uit te leggen. We zijn in staat alles met twee petten op te bekijken.” Risk Security Holland is het tweede bedrijf van Wilco Huijer. Eerder zette hij met zijn eerste bedrijf de beveiliging in de Amsterdamse Arena op. Hij verkocht het bedrijf in 2002, had plannen om weer terug te keren bij de politie, maar besloot met zijn compaan Kees Nelis Risk Security Holland op te richten. “Het voordeel van een tweede bedrijf is dat je van eerdere foutjes leert. Het gaat dan vaak om details als de juiste portofoons of de wijze van salarisbetaling”, herinnert Wilco Huijer zich. Kees Nelis in aanvulling: “Of het juiste planningspakket. Dat maakt het werk net iets gemakkelijker.”
“De klant moet tevreden zijn, dat is ons doel. Dat ze de volgende keer terugkomen en doorvertellen dat we het goed gedaan hebben.”
Huijer was één van de oprichters van brancheorganisatie VBe NL (eind jaren ’90). Een heel belangrijke stap, aldus Huijer omdat er in die tijd te weinig aandacht was voor bedrijven gespecialiseerd in evenementenbeveiliging. “Er is echt heel veel bereikt. We hebben veel meer leden, het horecasegment is aangesloten, de werknemers hebben een eigen cao en er wordt veel geïnvesteerd in eigen opleidingen. Ook is de ontwikkeling van een Keurmerk Crowdmanagement heel belangrijk geweest.” Naast het beveiligen van evenementen als feestweken, Dance Tour en Koningsdag (!), worden er ook winkels in bijvoorbeeld de PC Hooftstraat in Amsterdam beveiligd door hun bedrijf.
Risk Security Holland staat voor ‘beveiligen met kwaliteit’. Kees Nelis legt uit wat dat in de praktijk betekent. “We willen de dingen goed doen. De klant moet tevreden zijn, dat is ons doel. Dat ze de volgende keer terugkomen en doorvertellen dat we het goed gedaan hebben.” Het bedrijf heeft een pool van 125 beveiligers, inclusief de oproepkrachten. Beiden hebben hun zorgen over de Wet Werk en Zekerheid die grote gevolgen zal hebben voor de branche. Deze flexwet moet uitzendkrachten meer rechten geven, maar dwingt beveiligingsbedrijven oproepkrachten eerder dan nu een vast contract aan te bieden. Kees Nelis hoopt dat er nog een uitzondering komt voor de branche. “Ik heb daar grote zorgen over. De cao loopt nog door tot 2016, dus er is nog tijd. Niemand in onze branche zit op die wet te wachten, ook oproepkrachten niet.”
Om ‘beveiligen met kwaliteit’ waar te maken, moet er bij gesprekken met potentiële beveiligers goed geselecteerd worden. Wilco Huijer heeft al vele duizenden gesprekken gevoerd. Soms weet hij het al binnen tien seconden of iemand geschikt is. “Waar ik op let? Je moet een goede uitstraling hebben, rustig, flexibel, sportief en bereid zijn diploma’s te halen als je die nog niet hebt. Ook volgt er altijd een antecedentenonderzoek door de politie. Soms is iemand in het verleden betrokken geweest bij een vechtpartij. Je moet je dan afvragen wat er gebeurt als zo’n iemand als beveiliger betrokken raakt bij een incident op een evenement. Bewaart ie dan zijn rust?”
Cowboys
Huijer en Nelis zijn tevreden dat in de evenementenbeveiliging steeds minder zogenaamde cowboys aanwezig zijn. Nelis: “Vorig jaar schoot een bedrijf tekort bij het beveiligen van een feestweek. Nu heeft de gemeente ons gevraagd. Ook gemeenten hebben belang dat alles goed verloopt.” Huijer: Gemeenten vragen steeds vaker om een keurmerk. Organisatoren van evenementen willen werken met een erkend bedrijf.” Er is een nieuw fenomeen: de bodycam. Hiermee kunnen opnames worden gemaakt om eventuele beschuldigingen tegen beveiligers te weerleggen. Ook in Amerika zeer populair. Beiden zien duidelijke voordelen in de introductie van de bodycam, maar hebben ook bezwaren. Wilco Huijer: “Er is wel een goede instructie nodig wat beveiligers in geweldssituaties mogen doen. In de praktijk hebben beveiligers vaak de schijn tegen.” Kees Nelis herinnert zich een geweldsincident waar toevallig gefilmd werd. “Uit die beelden werd duidelijk dat de beveiliger correct had gehandeld. Met beelden kun je overtuigend bewijzen of een bewering van iemand klopt of niet. Dat neemt niet weg dat er ook kanttekeningen te plaatsen zijn bij de introductie van de bodycam.”
Toekomst
Met de groei van VBe NL zit het wel goed, aldus de oprichters van Risk Security Holland. Kees Nelis hoopt wel op een verdere groei, zodat een grotere VBe NL ook zijn invloed in bijvoorbeeld politiek Den Haag nog beter kan aanwenden. “Kijk nu maar naar die flexwet. Als grotere organisatie heb je dan meer een stem.” Wilco Huijer heeft als wens dat alle leden van VBe NL voldoen aan het keurmerk Crowdmanagement. “Dan beteken je iets in de branche en het geeft meteen je kwaliteit aan als brancheorganisatie.”