“Respect sleutelwoord in ons bedrijf”

Halverwege ons gesprek valt de term ‘vakidioot’. Walco van de Ven moet er zelf ook wel een beetje om lachen. Naast zijn eigen bedrijf (Van de Ven Events) is hij ook nog eens in zijn vrije tijd veiligheidscoördinator van voetbalclub FC Oss (Jupiler League).

Tekst Jan Spijk

“Ik vind het ontzettend interessant om risico’s bij evenementen in kaart te brengen en daarop te anticiperen. Wat gaat er allemaal om in de hoofden van bezoekers aan een evenement?” Je kunt gerust stellen dat Walco van de Ven uit Uden een goedlopend beveiligingsbedrijf heeft. Hij begon elf jaar geleden in zijn eentje. Zijn baan bij het Diaconessenhuis in Eindhoven (inmiddels Maxima Medisch Centrum) stond door een fusie op het spel, zijn relatie was ten einde en hij zat in zijn uppie in een caravan op een camping. “Ik dacht toen: als ik nu niet voor mezelf begin, dan gebeurt het nooit meer”, zo herinnert Walco zich nog. Het begon allemaal bescheiden met het beveiligen van twee vermogende families, maar al snel kwamen daar grote evenementen als Paaspop in Schijndel en Solar Roermond bij. Inmiddels werken er 200 medewerkers bij Van de Ven Events.

Legitimatiepas

Bij grote klussen huurt hij soms extra beveiligers in. En dan kaart hij meteen een actueel thema aan. Officieel moeten die externe krachten een legitimatiepas hebben op naam van Van de Ven Events. Kosten per pas € 88,=. Dat loopt dus aardig op als je opeens extra mensen nodig hebt. Walco van de Ven constateert echter dat niemand dat doet. “Het is wel een officiële wet die in de Staatscourant heeft gestaan. Dit is dus weer zo’n gedoogkwestie. Er staat geen sanctie op als je de pas niet overzet op naam van jouw bedrijf. Daarom ga ik dit binnen de vereniging aan de orde stellen. Als je de wet niet hoeft toe te passen, waarom staat het dan op papier?”

Ethische waarden

Op de website van Van de Ven Events wordt in de missie en visie veel belang gehecht aan ethische waarden. Walco legt uit: “Respect is in ons bedrijf zeer belangrijk. Je moet bezoekers aan evenementen met respect behandelen. Daarop trainen we onze medewerkers ook. We maken geen verschil tussen mannen en vrouwen en respecteren ieders geloof.” Ethiek is voor hem als werkgever ook goed luisteren naar de arbodienst. “Ben ik goed bezig? Kan ik dingen beter doen? Medewerkers moeten goed in hun vel zitten. Als je dat niet zit, kun je gewoon geen goed gastheer zijn. Je straalt namelijk uit hoe je je voelt.”

“We maken geen verschil tussen mannen en vrouwen en respecteren ieders geloof”

Het stond een tijdje terug in de gratis krant Metro: steeds meer vrouwen kiezen voor het beroep van beveiliger. Walco van de Ven onderschrijft die tendens en juicht die ook toe. “Communicatie is essentieel in ons vak. En dat kunnen vrouwen heel goed. Bovendien kunnen zij snel de angel uit een conflict halen. En zij krijgen niet zo snel een grote mond terug. Daar kunnen vrouwen gebruik van maken. De beveiligingswereld was een mannenbolwerk, maar dat zie je gelukkig snel veranderen. Ik hoop dan ook dat steeds meer vrouwen carrière in onze branche willen maken.”

Krimpende markt

Wat ziet hij als een tendens in de huidige tijd? Hij hoeft niet lang na te denken over het antwoord. “De krimpende markt. Techniek wordt steeds belangrijker en organisaties kijken ook heel kritisch. Ze stellen zich dan de vragen: hoe laat begint het evenement echt? Wanneer heb ik de mensen echt nodig? Dit heeft allemaal gevolgen voor de inzet. Dan heb je immers minder beveiligers voor een evenement nodig. Het heeft er ook mee te maken dat organisaties hun eigen broek moeten ophouden. Daarom kijken ze naar de kosten van de beveiliging van een evenement.” Hij roemt overigens de samenwerking tussen beveiliging, lokale overheid, politie en brandweer. Hierin zijn volgens hem de afgelopen jaren grote slagen gemaakt. Hij vindt het altijd machtig mooi om een evenement te beveiligen. “Geen evenement is hetzelfde. De omgeving, de omstandigheden, het publiek, alles verschilt van elkaar. Daar haal ik dan mijn motivatie uit: om uit al die verschillende omstandigheden de zaakjes aan elkaar te knopen en een evenement goed te laten verlopen. Daar geniet ik elke keer weer van!”

Foto Pim Geerts

Recente Berichten

ProToGa Evenementen B.V.

Nieuwe Haagse Wind

Loonwijzer: loondienst versus zzp

Independant Safety Management Security B.V.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief